Буш-баща и Буш-син не са гласували за своя съпартиец Тръмп, твърди нова книга за тях

Буш-баща и Буш-син не са гласували за своя съпартиец Тръмп, твърди нова книга за тях

Двамата бивши американски президенти републиканци - Джордж Буш-старши и синът му Джордж Буш-младши - не са гласували за своя съпартиец Доналд Тръмп на изборите в САЩ миналата година, твърди авторът на нова книга за 41-я и 43-я президент на страната. В нея те изразяват открито неодобрение за човека, който в момента е стопанин на Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Буш-старши гласувал за Хилари Клинтън, а синът му - нито за Тръмп, нито за съперничката му от демократите, твърди Марк Ъпдегроув, който е автор на книгата "Последните републиканци", написана в сътрудничеството с двамата бивши президенти. Тя ще излезе на 14 ноември.

В интервю за в. "Ню Йорк таймс" Ъпдегроув каза, че старият Буш, който е вече на 93 години и бе президент в периода 1989-1993 г., изпитвал инстинктивна неприязън към Тръмп, макар да не го познава лично. В интервю по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г. той казал пред автора, че милиардерът е воден от "биещо на очи его" самохвалко, на когото му липсва отговорност за служене на обществото.

Според 71-годишния Буш-младши, който бе президент в периода 2001-2009 г., на Тръмп му липсва скромност и необходимото разбиране за президентския пост, отбелязва Ъпдегроув в предговора на книгата си. По време на кампанията 43-ият президент на САЩ споделил с автора, че се страхува, че може да си остане последният републиканец, избран на най-високия пост в страната, смятайки, че Хилари Клинтън ще спечели.

"Ако се вгледате в неговите ценности и в тези, споделяни от неговия баща и от Роналд Рейгън, те са в ярък контраст с ценностите на Републиканската партия днес, и в частност с платформата, въз основа на която бе избран Доналд Тръмп. А същността на тази платформа е протекционизъм и известна доза ксенофобия", каза Ъпдегроув, който е историк, написал няколко книги за президентите на САЩ.

Белият дом не закъсня да отвърне на критиките на двамата експрезиденти. "Американският народ гласува за човек извън системата, който е способен да извърши истинска, позитивна и необходима промяна, а не за човек, който цял живот се е занимавал с политика и е обвързан със специални интереси" каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

"Ако те имаха за цел да продължат десетилетията на скъпо струващи грешки, друг политик от системата, който да поставя политиката над хората, би спечелил", допълни тя.

Представител на Белия дом, цитиран от телевизия Си Ен Ен, разкритикува политическото наследство на двамата президенти Буш и каза, че войната в Ирак е една от най-големите грешки в американската история, предаде ТАСС.

"Ако един кандидат за президент може да разцепи една политическа партия, то това говори много какво наследство наистина са оставили двамата последни президенти, произлезли от тази партия", коментира той.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?