Буш благодари на Австралия за подкрепата в Ирак

Президентът Джордж Буш бе прекъснат от австралийски парламентарист от Зелената партия, докато произнасяше благодарствена реч в парламента за подкрепата, която оказва Австралия в борбата с тероризма, предаде Си Ен Ен.

Буш поздрави лично австралийския премиер Джон Хауард, като го нарече "изключително смел" за това, че не се е поддал на най-големите антивоенни протести в Австралия от Виетнамската война насам.

Буш защити енергично употребата на сила в Афганистан и Ирак, като каза, че терористите са се опитвали да се сдобият с химическо, биологично и ядрено оръжие.

Буш благодари на Австралия, че е помогнала в кампаниите в Ирак и Афганистан, вместо да чака "докато трагедията дойде по-близо".

"Кой би могъл да си помисли, че щяхме да сме по-добре, ако Саддам Хюсеин още беше на власт? Със сигурност не и дисидентите, които щяха да са в затворите му или да са свършили в масови гробове", заяви той.

Австралия носи специална отговорност за опазването на мира в Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви още американският президент пред австралийския парламент.

Сигурността в този регион "винаги ще зависи от желанието на държавите да поемат отговорност", така, както прави Австралия, каза президентът, цитиран от Ройтерс. Джордж Буш е на кратко посещение в страната, последна спирка от обиколката му в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Нашите страни имат специална отговорност в целия Тихоокеански регион да помагат да се запази мира, да гарантират свободното движение на хора, капитали и информация и да насърчават идеалите за демокрация и свобода", посочи той.

Президентът каза още, че Америка ще запази силно присъствие в Азия и ще продължи тясното си партньорство с Австралия.се опита да оправдае войната в Ирак.

Буш предупреди, че светът все още е изправен пред сериозни заплахи от страна на терористите. Въпреки че зад гърба ни има значителни победи, предстоят още решителни дни. Не можем да отслабим офанзивата срещу терора. Трябва да продължим да изграждаме стабилност и мир в Близкия изток и Азия като алтернатива на омразата и страха, каза той.

За кратко речта на Буш бе прекъсната, след като сенатор от Зелената партия започна да скандира антивоенни лозунги и бе изведен от залата. Според АП не е станало ясно какво точно е казал сенаторът. Буш изчака прекъсването с усмивка. Малко по-късно, когато отново се наложи да прекъсне, той възкликна: "Обичам свободната реч!"

Около 500 активисти за мир чакаха Буш пред сградата на парламента в Канбера, размахвайки чучела на американския президент и плакати срещу САЩ и срещу войната.

Преди изказването в парламента Буш се срещна с Джон Хауард и посочи, че Съединените щати се надяват до декември да сключат споразумение за свободна търговия с Австралия.

Още от Свят