Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Буш: Часът на истината настъпи

0 коментара

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на заседание при закрити врата по иракската криза в последен опит да постигне споразумение за резолюция, която да поиска незабавно разоръжаване на Саддам Хюсеин.

Заседанието се свиква спешно в 15 часа по Гринуич (17 часа българско време) след като вчера след среща на Азорските острови президентът на Съединението щати Джордж Буш, премиерът на Великобритания Тони Блеър, министър-председателите на Испания и Португалия Хосе Мария Аснар и Жозе Мануел Дурау Барозу направиха драматично обръщение към ООН и към съюзниците си с искане да ги подкрепят с ясен ултиматум към режима на Саддам Хюсеин.

Джордж Буш заяви вчера след срещата на Азорските острови, че "утре е часът на истината за света" в усилията да бъде разоръжен Саддам Хюсеин. Буш прикани другите страни да подкрепят "незабавното и безусловно разоръжаване" на иракския лидер.

Сигурни признаци за приближаването на войната са предупрежденията на американското правителство към оръжейните инспектори да се изтеглят от Ирак, както и ускореното изтегляне на американски, британски и австралийски граждани от района на Близкия изток и Персийския залив.

Въпреки това развитие Франция потвърди днес готовността си да не допусне приемането на резолюция на Съвета за сигурност, която да разреши използване на сила срещу Багдад. Френският външен министър Доминик дьо Вилпен заяви тази сутрин в радиоинтервю, че Париж не може да приеме резолюцията, която е сложена в момента на масата.

Русия, която подобно на Франция разполага с право на вето в ООН, също заяви, че проектът на САЩ, Великобритания и Испания "няма шанс" да бъде приет.

Германия, която е непостоянен член на Съвета за сигурност, потвърди, че няма да подкрепи резолюция, която легитимира войната.

Очертаващото се блокиране на Съвета за сигурност вероятно означава, че насроченото за 17 часа днес (българско време) заседание на Съвета за сигурност няма да постигне напредък и проектът на САЩ, Великобритания и Испания няма да бъде подложен гласуване.

Мнозина очакват президентът Буш да се обърне още тази вечер към американската нация и да обяви война. Според кореспондента на Би Би Си във Вашингтон речта на Буш ще даде още няколко последни часа на Саддам Хюсеин, за да напусне Ирак и така да избегне войната.

Вариантът Саддам да напусне Багдад в последния момент обаче е малко вероятен.

Франция отхвърля приемането на ултиматум от ООН към Ирак

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен заяви днес сутринта пред радио Europe 1, че приемането на втора резолюция е неприемливо. Франция не може да приеме резолюцията, която е сложена на масата, каза дьо Вилпен, като визираше ултимативния текст, чиито срок изтича днес.

Така Франция отговори на британския премиер Тони Блеър, които призова Париж да реши по най-бързия дали ще приеме резолюция на Съвета за сигурност, която да съдържа ултимативно искане към Ирак за пълно и незабавно разоръжаване.

Френският външен министър дьо Вилпен припомни позицията, че инспекциите са започнали да дават резултат и че сега не е моментът да се влиза в логиката на войната.

Вчера президентът Ширак даде знак за известно отстъпление от позициите на Париж. Той каза в интервю за две американски телевизии, че би приел всеки краен срок за разоръжаване на Ирак, включително и 30 дни, който би бил посочен и поискан от оръжейните инспектори.

Наблюдателите обаче отбелязват, че нито Ширак, нито дьо Вилпен са употребили думата вето и все още не са заявили в прав текст, че Франция ще гласува против в Съвета за сигурност.

БНР съобщи от Москва, че засега Русия, която е другата държава-членка на Съвета за сигурност с право на вето, не е излязла с официална реакция. Агенциите се позовават единствено на изявление на руския заместник-външен министър Юрий Федотов.

ООН е пред решителен избор след срещата на Азорските острови

Ключовото решение на Буш, Блеър и Акснар от срещата им на Азорските острови вчера е, че Ирак ще бъде разоръжен с използване на всички средства, като ООН има днес последна възможност да поеме отговорностите си.

Единственият въпрос, който остава все още отворен е дали войната ще се води с подкрепата на ООН или това ще бъде действие на САЩ, Великобритания и коалицията от желаещи.

Вчера президентът Буш даде да се разбери, че ако Съветът за сигурност не е готов да подкрепи незабавно военно разоръжаване, може въобще да не се стигне до гласуване.

Въпреки възможността войната срещу Ирак да се легализира единствено чрез резолюция 1441 на Съвета за сигурност, САЩ съюзниците им заявиха вчера, че ООН ще запази ролята си в подпомагането на иракския народ аз построяване на свободен Ирак.

Според американската страна вече има само два начина войната да се избегне - Съветът за сигурност да реши днес да приеме нова резолюция за Ирак, която да принуди Ирак да се разоръжи мирно или Саддам да напусне страната си.

Агенциите отбелязват, че е малко вероятно да се случи едното или другото, защото е очевидно, че Буш, Блеър и Аснар са се съгласили, че за военна интервенция не е необходима нова резолюция на ООН. Това бе потвърдено от испанския премиер, който каза, че нова резолюция на Съвета за сигурност би била желателна от политическа гледна точка, но от юридическа гледна точка не е необходима.

Ирак ще запази териториалната си цялост и ще се управлява демократично

Решителността четиримата лидери се вижда ясно в документа, приет на срещата, който изцяло е посветен на уреждането на Ирак след свалянето на Саддам.

В декларацията за Ирак лидерите на САЩ, Великобритания, Испания и Португалия тържествено поеха ангажимент към ираксикя народ да бъде построен нов Ирак, който ще бъде в мир със себе си и със съседите си, предаде АФП.

В документа, озаглавен "Визия за Ирак и ираксикя народ", Буш, Блеър, Аснар и Барозу заявяват, че иракският народ заслужава да бъде освободен от несигурността и тиранията, за да бъде свободен да определи бъдещето на страната си.

Те подчертаха желанието си да бъде запазена териториалната цялост на Ирак. Целият иракски народ, в цялото му разнообразие - араби-сунити и шиити, кюрди, туркмени, асирийци, халдеи и други трябва да живеят в свобода, просперитет и равенство в единна страна, подчертаха те.

Американският президент Джордж Буш заяви на пресконференцията, че САЩ се ангажират с изграждането на единен Ирак с демократични институции с помощта на ООН след свалянето на Саддам Хюсеин.

Освобождаването на Ирак няма да бъде краят на нашия ангажимент към иракския народ, подчерта президентът. Нашата цел е единен Ирак с демократични институции, в който членовете на всички етнически и религиозни групи ще бъдат третирани с достойнство и уважение, продължи Буш. За постигането на тази цел, ще работим заедно с международната общност, а именно Обединените нации и партньорите от коалицията ни, добави той.

Ние ще доставим хуманитарна помощ, бързо ще сложим край на икономическите санкции и ще работим за дългосрочното възстановяване на иракската икономика, подчерта Буш. Ще се погрижим природните ресурси на Ирак да бъдат използвани в полза на неговите собственици - иракчаните, обеща президентът.

Саддам се готви за тотална война

Саддам заяви вчера, че ако Ирак бъде нападнат, битката ще води по въздух, земя и вода по целия свят.

Иракският външен министър Наджи Сабри заяви, че страната му от месеци се подготвя организационно, военно и кадрово за въоръжен конфликт така, сякаш той непосредствено предстои.

Готвим се за война така, сякаш ще започне след час, каза Сабри в интервю за арабския сателитен канал "Ал Арабия". Той добави,че на населението са раздадени дажби храна, които би трябвало да стигнат до края на август.

Десетки хиляди иракски мъже и жени доброволно поискаха да станат мъченици, готови да загинат в битката против американския враг, и ние ги обучаваме, каза Сабри.

Министърът каза още, че Ирак се готви за всички видове война, включително за ръкопашни боеве по улиците и за битки в пустинята, а в рамките на тази подготовка президентът Саддам Хюсеин е решил да раздели страната на военни зони. Седем милиона иракчани са обучени да боравят с оръжие и всички ще се бием, за да запазим националното си достойнство, добави иракският министър.

Инспекторите на ООН са предупредени от САЩ да се изтеглят от Ирак

Ръководителят на МААЕ Мохамед Ел Барадей съобщи тази сутрин, че е било предупреден от американското правителство да изтегли оръжейните инспектори от Багдад. Барадей съобщи пред журналисти във Виена, че се е обърнал към генералния секретар на ООН и към Съвета за сигурност за допълнителни указания.

По-рано служители на ООН съобщиха, че целият персонал и оборудване на инспекторите могат да бъдат евакуирани от Ирак за около 48 часа.

Великобритания призова днес всички свои граждани в Кувейт да напуснат емирството поради нарастваща заплаха от нападение с химическо или биологическо оръжие от страна на Ирак или терористична атака, съобщи АП.

В Кувейт се намират между 3000 и 3500 британски граждани.

Британското посолство води преговори с Бритиш Еъруейз за допълнителни и чартърни полети.

Посолството на САЩ в Кувейт днес посъветва всички американски граждани да напуснат незабавно емирството, съобщи АФП.

В комюнике на посолството се уточнява, че тази мярка е мотивирана от обстановката в района поради риска от започване на война на САЩ срещу Ирак.

Австралия нареди на част от дипломатичекия си персонал в Израел да се евакуира. Австралийските граждани в Близкия изток са предупредени да напуснат региона във връзка с евентуална война в Ирак, съобщава АФП.

Министърът на външните работи Александър Даунър е призовал всички австралийци спешно да напуснат Ирак, Кувейт, Израел и палестинските територии поради риск от предстоящи военни действия.

Препоръчва се също така да бъдат избягвани пътувания в Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Ливан заради възможни терористични актове срещу граждани на западни държави. Във другите страни от региона австралийските дипломатически представителства са в пълен състав.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.