Буш е доволен от напредъка в Близкия изток

Американският президент Джордж Буш изрази оптимизъм за мирните перспективи в Близкия изток след срещата с израелския и палестинския премиер, предаде Би Би Си.

Неговите коментари силно контрастират на враждебните реакции от страна на въоръжените палестински групировки, както и на израелците, живеещи в селища на палестинска територия.

Ключовата среща на върха в сряда приключи с обещание от Израел и Палестинската автономия да подкрепят международния план за мир, известен като пътна карта.

Основни точки в мирния план

Първа фаза (до май 2003): Край на палестинското насилие; политически реформи в Палестинската автономия; Израел се оттегля и замразява изграждането на еврейски селища; палестински избори

Втора фаза ( юни - декември 2003) :Създаване на независима Палестинска държава; международна конференция и международен мониторинг на изпълнението на мирния план

Трета фаза ( 2004 - 2005): Втора международна конференция; постоянно споразумение за статута и край на конфликта; финално споразумение за границите, Ерусалим, бежанците и селищата; арабските държави се съгласяват на мирни споразумения с Израел.

И израелският премиер Ариел Шарон, и палестинският му колега Махмуд Абас (известен повече като Абу Мазен), подкрепиха предвиденото в плана създаване на Палестинска държава, която да съжителства мирно с Израел.От своя страна президентът Буш съобщи, че американски екип ще наблюдава приложението на точките от пътната карта.

В изказване пред репортери, докато пътуваше към Катар, президентът подчерта, че е направен напредък.

"Мисля, че министър-председателят Абас има волята да вземе необходимите решения и да направи необходимите стъпки да се пребори с тероризма и да създаде институциите, необходими за държавността", каза той.

"Израел трябва да приеме, че премиерът Абас желае мир и без да прави компромиси със сигурността си, да вземе нужните решения, за да помогне на палестинския народ. И те това правят", добави Буш.

В заключение той посочи: "Поставихме добро начало. Аз подчертавам - начало - защото има още много работа да се свърши."

Абу Мазен обеща отново да "действа енергично" срещу онези, които ще атакуват израелците и каза, че палестинската въоръжена съпротива "трябва да спре."

Шарон посочи, че е в интерес на Израел палестинците да се управляват самостоятелно в своя собствена държава.

Палестинската делегация обаче е била разочарована, че Шарон е изразил единствено разбиране за необходимостта от това бъдещата Палестинска държава да бъде жизнеспособна, но не е поел ангажимент това да се случи.

Шарон каза, че Израел ще започне да евакуира "неразрешените селища", без да посочи за колко селища става дума, построени без правителствено разрешение на Западния бряг през времето след март 2001 г.Той изрази нови надежди за мир, но прехвърли върху палестинците отговорността да направят първата ключова стъпка, както е заложено в пътната карта.

Шарон заяви, че неговата голяма отговорност е сигурността на хората и на държавата Израел и няма да има никакви компромиси с терористите.

Преди тристранната среща на върха с Шарон и Абас американският президент разговаря с лидерите на арабски държави в Египет. Той каза, че американски екип, ръководен от опитния дипломат Джон Улф, ще подпомага двете страни в изпълнението на пътната карта и ще контролира процеса.

Неговият съветник по националната сигурност Кондолиза Райс ще бъде личният му представител, а държавният секретар Колин Пауъл е инструктиран да направи Близкия изток в "тема на най-висок приоритет."

Сред израелците и палестинците реакциите не са толкова позитивни.

Въоръжената групировка Хамас се закани да продължи въоръжената съпротива срещу всяка израелска окупация. Нейният лидер Абделазис Рантиси заяви пред Ройтерс: "Ние никога няма да сме готови да оставим оръжието, докато не бъде освободен и последният сантиметър палестинска земя."

Жител на еврейско селище близо до Рамала на Западния бряг пък попита какво Израел ще получи в замяна. "Къде ще свърши това? Колко искат да вземат от нас?" казва Яков Халифи.

Израелското и палестинското правителство формално приеха мирния план през май, но сега ще трябва да започнат да го прилагат.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?