Буш е готов за протестите срещу него в Лондон

Президентът Буш заяви, че не е мислил за демонстрациите срещу него, които са планирани по време на официалното му посещение във Великобритания следващата седмица. Пред британски журналисти Буш каза, че ако хората са против войната в Ирак, той ги разбира и допълни, че не всеки ще се съгласи с взетите от него решения.

"Войната беше последният ми избор", каза Буш. Той разкри плановете си да се срещне с близки на убити в Ирак британски войници и похвали британския премиер Тони Блеър, най-верният му съюзник във войната.

Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон посочва, че в навечерието на посещението Белият дом е предоставил на британските журналисти необичайно голям достъп до президента.

Очаква се хиляди хора да протестират срещу Буш, който ще отседне в Бъкингамския дворец в Лондон.

По отношение на британския премиер Буш заяви, че му се възхищава и двамата имат много добри отношения. "Никога не съм го чувал да се оплаква заради спадащата му популярност, аз му се възхищавам, защото е човек, здраво стъпил на земята", посочи президентът, цитиран от Ройтерс. По думите му Блеър е независим, интелигентен, способен и заслужаващ доверие приятел.

Ситуацията в Ирак, двустранната търговия и борбата срещу СПИН ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата Блеър - Буш следващата седмица.

Близо 5000 полицаи ще бъдат мобилизирани, за да гарантират сигурността по време на визитата на американския президент от 18 до 21 ноември. От Скотланд Ярд заявиха, че ще бъдат използвани всички тактики, за да бъдат посрещнати всякакви евентуални заплахи. Според Скотланд Ярд сигурността на президента Буш е наистина важен въпрос в контекста на заплахата от терористични нападения в Лондон.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?