Буш е разтревожен от високите цени на петрола

Президентът на САЩ Джордж Буш изрази вчера безпокойството си от високите цени на петрола, но отхвърли призивите за използване на стратегическия петролен резерв /СПР/ на страната, предадоха ИТАР-ТАСС, АФП и електронното издание РБК.

Ние няма да играем политически игри със СПР. Той бе създаден за случаи на сериозни нарушения на доставките на енергоносители в САЩ, заяви американският президент пред журналисти след заседание на правителството. Според Буш използването на СПР би изложило САЩ на опасност в борбата с тероризма. Ние сме във война, срещу нас по всички фронтове стои решителен и силен противник и поради това не бива да се излагаме на още по-големи трудности, подчерта президентът на САЩ.

Предложението да бъде използван СПР на САЩ бе направено от група демократи, както и от американски авиокомпании. В същото време, основният съперник на Буш в предстоящите президентски избори Джон Кери не подкрепи идеята. Той смята, че проблемът с цените на петрола може да се реши чрез увеличаване на доставките на ОПЕК.

През ноември 2001 г. Джордж Буш нареди СПР на САЩ, който се съхранява в огромни подземни пещери по крайбрежието на Мексиканския залив да бъде попълнен до максималното равнище от 700 млн. барела. В момента в СПР има 659,5 млн. барела - рекордно ниво, и попълването му продължава, въпреки растящите цени на петрола и бензина.

До момента Кувейт, Катар, Иран и Индонезия са подкрепили предложението на лидера в ОПЕК - Саудитска Арабия картелът да увеличи добивите си на петрол с 1,5 млн. барела дневно или 6,4 процента, предаде агенция Блумбърг.

Предложението на Саудитска Арабия ще бъде обсъждано от министрите на петрола на 11-те страни от ОПЕК на среща в Амстердам, която започва в събота. Вероятно това предложение ще бъде прието, казва пред агенцията Лео Дролас, който е заместник изпълнителен директор на Центъра за глобални енергийни проучвания в Лондон.

Според него в резултат на това цените на петрола ще спаднат, но през следващия месец няма да бъдат под 37 долара/барел. Призиви за увеличаване на производството към ОПЕК отправиха европейският комисар за транспорта и енергетиката г-жа Лойола де Паласио, министърът на финансите на Великобритания Гордън Браун, президентът на САЩ Джордж Буш и др., допълва Би Би Си.

Ръководителят на венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела Али Родригес обаче заяви, че петролният пазар е добре снабден и увеличаването на добивите на ОПЕК няма да има особен ефект върху цените. Според него причината за поскъпването на суровината напоследък са спекулативни сделки и положението в Ирак.

Наскоро президентът на ОПЕК Пурномо Юсгианторо заяви, че в момента членовете на картела произвеждат с 85-95 процента от капацитета си. Проблемът днес не е свързан със суровия петрол, а с бензина, каза Юсгианторо. Последните данни на ОПЕК показват, че 10-те нейни членове, които влизат в квотната система, вече произвеждат с 2,1 млн. барела дневно над официалната квота от 23,5 млн. барела дневно.

Според цитирани от Би Би Си експерти, само Саудитска Арабия и ОАЕ имат възможност да увеличат добивите си, докато за останалите страни от ОПЕК повишаването на квотите просто ще узакони тяхното сегашно свръхпроизводство.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес