Буш е разтревожен от високите цени на петрола

Президентът на САЩ Джордж Буш изрази вчера безпокойството си от високите цени на петрола, но отхвърли призивите за използване на стратегическия петролен резерв /СПР/ на страната, предадоха ИТАР-ТАСС, АФП и електронното издание РБК.

Ние няма да играем политически игри със СПР. Той бе създаден за случаи на сериозни нарушения на доставките на енергоносители в САЩ, заяви американският президент пред журналисти след заседание на правителството. Според Буш използването на СПР би изложило САЩ на опасност в борбата с тероризма. Ние сме във война, срещу нас по всички фронтове стои решителен и силен противник и поради това не бива да се излагаме на още по-големи трудности, подчерта президентът на САЩ.

Предложението да бъде използван СПР на САЩ бе направено от група демократи, както и от американски авиокомпании. В същото време, основният съперник на Буш в предстоящите президентски избори Джон Кери не подкрепи идеята. Той смята, че проблемът с цените на петрола може да се реши чрез увеличаване на доставките на ОПЕК.

През ноември 2001 г. Джордж Буш нареди СПР на САЩ, който се съхранява в огромни подземни пещери по крайбрежието на Мексиканския залив да бъде попълнен до максималното равнище от 700 млн. барела. В момента в СПР има 659,5 млн. барела - рекордно ниво, и попълването му продължава, въпреки растящите цени на петрола и бензина.

До момента Кувейт, Катар, Иран и Индонезия са подкрепили предложението на лидера в ОПЕК - Саудитска Арабия картелът да увеличи добивите си на петрол с 1,5 млн. барела дневно или 6,4 процента, предаде агенция Блумбърг.

Предложението на Саудитска Арабия ще бъде обсъждано от министрите на петрола на 11-те страни от ОПЕК на среща в Амстердам, която започва в събота. Вероятно това предложение ще бъде прието, казва пред агенцията Лео Дролас, който е заместник изпълнителен директор на Центъра за глобални енергийни проучвания в Лондон.

Според него в резултат на това цените на петрола ще спаднат, но през следващия месец няма да бъдат под 37 долара/барел. Призиви за увеличаване на производството към ОПЕК отправиха европейският комисар за транспорта и енергетиката г-жа Лойола де Паласио, министърът на финансите на Великобритания Гордън Браун, президентът на САЩ Джордж Буш и др., допълва Би Би Си.

Ръководителят на венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела Али Родригес обаче заяви, че петролният пазар е добре снабден и увеличаването на добивите на ОПЕК няма да има особен ефект върху цените. Според него причината за поскъпването на суровината напоследък са спекулативни сделки и положението в Ирак.

Наскоро президентът на ОПЕК Пурномо Юсгианторо заяви, че в момента членовете на картела произвеждат с 85-95 процента от капацитета си. Проблемът днес не е свързан със суровия петрол, а с бензина, каза Юсгианторо. Последните данни на ОПЕК показват, че 10-те нейни членове, които влизат в квотната система, вече произвеждат с 2,1 млн. барела дневно над официалната квота от 23,5 млн. барела дневно.

Според цитирани от Би Би Си експерти, само Саудитска Арабия и ОАЕ имат възможност да увеличат добивите си, докато за останалите страни от ОПЕК повишаването на квотите просто ще узакони тяхното сегашно свръхпроизводство.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?