Буш е вторият американски президент, чийто баща също е бил президент

Джордж Уокър Буш е роден на 6 юли 1946 г. в Ню Хейвън, Кънектикът. Израства в щата Тексас. Завършва Йейлския и Харвардския университет (история и бизнес администрация), служи като пилот на изтребител в Националната гвардия, работи в петролния бизнес. Губернатор на щата Тексас от 1994 до 2000 г. Републиканецът Джордж Буш бе избран за президент за първи мандат през декември 2000 г. с решение на Върховния съд, след оспорване в съда и повторно преброяване на изборните резултати в щата Флорида.

Съперникът му - демократът Ал Гор получи над половин милион гласа повече от него в национален план, но поради спецификата на разпределяне на гласовете в Избирателната колегия съдът провъзгласи Буш за победител с точно 537 гласа повече от Гор в щата Флорида. Президентът и съпругата му Лора Уелч Буш, бивша учителка и библиотекарка, имат две близначки - Барбара и Джена.

Джордж Буш е вторият президент на САЩ, след Джон Куинси Адамс (1825-1829), чийто баща също е бил президент.

Управлението на Джордж Буш бе драматично белязано от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души. Обявявайки война на тероризма и прилагайки стратегията на изпреварващия удар, Джорж Буш изпрати американски войски, в коалиция с редица други държави, в Афганистан през октомври 2001 и в Ирак през март 2003 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?