Буш готов да накаже свой служител, разкрил таен агент на ЦРУ

Президентът Буш изрази готовност да накаже човекът, разкрил самоличността на тайна агентка на ЦРУ, предаде Би Би Си. Американското министерство на правосъдието започна разследване на случая.

Предполага се, че информацията е изтекла от служители на Белия дом, стремящи се да дискредитират съпруга на агентката, бившия дипломат Джоузеф Уилсън, който заяви, че администрацията на Буш е преувеличила заплахата от Саддам Хюсеин. Президентът Буш нареди на персонала си да сътрудничи изцяло на следствието и посочи че виновникът ще бъде наказан.

"Има прекалено голямо изтичане на секретна информация във Вашингтон. Ако има такова изтичане от моята администрация, искам да знам кой е отговорен за това. Ако този човек е нарушил закона, той ще бъде наказан. Казах на служителите в моята администрация да сътрудничат напълно със следствието. Искам да знам истината" - посочи Джордж Буш.

На работещите в Белия дом бе наредено да не изтриват и-мейли, записи на телефонни разговори и бележки, които може да се окажат свързани със случая. Демократите засилиха исканията си независим прокурор да води разследването. Министърът на правосъдието Джон Ашкрофт обаче отказа да направи това като не посочи аргументи за решението си .

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?