Буш и Блеър: Властта на Саддам приключва

Съюзниците печелят умовете и сърцата на иракския народ, докато властта на Саддам Хюсеин отслабва, обявиха Джордж Буш и Тони Блеър.

Двамата лидери дадоха пресконференция в Северна Ирландия след среща, посветена на Ирак, Близкия Изток и мирния процес в Северна Ирландия, предаде Би Би Си.

Тони Блеър отдаде заслуженото на коалиционните сили в Ирак и продължи: "Във всички краища на страната нашите позиции се засилват, режимът отслабва и иракският народ се обръща към нас".

"Всеки, който е видял радостта на хората в Басра...е разбрал, че тази война наистина е освободителна, а не завоевателна", каза Тони Блеър.

На въпрос дали Саддам Хюсеин е бил убит при атаките на коалицията, американският президент заяви:" Не зная дали е оцелял. Единственото нещо, което зная, е че той губи властта си."

Съюзниците остават с убеждението, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване, заяви Тони Блеър и допълни, че ще бъде открито.

ООН ще има важна роля за Ирак, но няма да управлява там

Трите етапа на следвоенен Ирак

Коалиционните сили поддържат сигурността, докато подчинен на Пентагона департамент контролира инфраструктурата и помощите.

Мултиетническа временна иракска администрация, формирана на широка основа.

Придвижване към избор на иракско правителство.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?