Буш и Кери приключиха последния пряк тв диспут

Заставайки заедно на сцената за дебати за последен път в предизборната кампания, президентът Джордж Буш и неговият съперник от Демократическата партия Джон Кери влязоха в спор по широк кръг вътрешнополитически теми - сигурността, данъците, здравеопазването, абортите и хомосексуализма.

Според проучванията на общественото мнение шансовете за успех на двамата са изравнени, макар че според първите блицанкети на два телевизионни канала, Кери се е представил по-добре и на третия, последен тв дебат.

Сенатор Кери обвини Буш, че е допуснал рекордна загуба на работни места и че е провалил системата на здравеопазване. Кери каза, че президентът се интересува повече да намалява данъците на богатите, отколкото от съдбата на бедните.

От своя страна президентът Джордж Буш защити резултатите от управлението на неговата администрация и обвини претендента Кери, че прави обещания, които не е в състояние да изпълни.

Дебатът се проведе в университета на щата Аризона.

Кери обвини президента, че носи отговорност за лошо водената война в Ирак, предадоха осведомителните агенции.

Буш отговори, че съперникът му възнамерява да повиши данъците и правителствените разходи. "В американската политика има главно течение и вие седите на далечния му ляв бряг", каза републиканецът Буш по адрес на демократа Кери.

В отговор Джон Кери заяви, че много от настоящите проблеми на САЩ се дължат на управлението на Буш. Този президент ни вкара във война и в резултат отблъсна нашите съюзници, а Америка не е безопасно място, каквото би трябвало да бъде, заяви Кери.

По повод безработицата претендентът за Белия дом отбеляза, че Буш е единственият президент за последните 72 години, през чийто мандат толкова хора са загубили работата си. "Единайсет други президенти - шестима демократи и петима републиканци - са имали войни, рецесии, големи трудности. Но никой от тях не е загубил толкова работни места, колкото този президент", каза Кери по адрес на Буш.

Джон Кери заяви, че през последните четири години пет милиона американци са били лишени от здравна помощ. Джордж Буш репликира, че планът на конкурента му Кери за ново здравно осигуряване е "празно обещание", което ще струва на данъкоплатците 5 трилиона долара.

Двамата опоненти спориха за абортите, правата на хомосексуалистите имиграцията и други теми на 90-минутния си телевизионен дебат, ръководен от Боб Шифър от Си Би Ес.

Данъците заеха специално място в предизборния дебат.

Кери каза, че планира да отмени намаляването на данъците за американците с годишен доход над 200 000 долара, като запази по-ниските данъци за хората с по-малки и средни доходи. Буш обаче парира с думите, че Кери няма да може да удържи обещанието си и че в крайна сметка, ако бъде избран, ще бъдат повишени всички данъци.

По повод аборта демократът Кери заяви, че изборът трябва да бъде правен от жената, Бога и лекаря. Републиканецът Буш декларира, че иска за създаде "култура на живота".

Двамата бяха на едно мнение за това, че бракът трябва да бъде институция само за хетеросексуални двойки.

Джон Кери обвини президента Джордж Буш, че не е направил нищо, за да гарантира, че през морските и въздушните пристанища на Америка не проникват оръжия, които могат да бъдат използвани от терористи. Ние можем да свършим по-добра работа в сферата на вътрешната сигурност, каза Кери.

В отговор Буш обясни, че планът на администрацията му за вътрешната сигурност е изхождал от идеята терористите да бъдат преследвани на местата, където са, и от идеята да бъде разпространявана свобода. Той допълни, че изборите в Афганистан тази неделя са доказателство, че неговата политика има ефект.

Двамата кандидати влязоха в остър спор и по въпроса за възстановяването на свободната продажба на оръжия с голям калибър в САЩ. Според кандидата на демократите това е свързано с растящото насилие от тероризма.

Терористите могат да дойдат в Америка, да отидат в някой оръжеен магазин и без дори да представят документ за самоличност да си купят бойна пушка, заяви Кери, допълвайки, че такива действия препоръчва наръчникът на Осама бин Ладен. При това положение смятам, че в Америка няма сигурност, каза той.

Действащият президент, подкрепян от влиятелни асоциации на притежатели на огнестрелни оръжия като Нешънъл Райфъл Асосиейшън, заяви, че най-добрият начин за защита на гражданите от оръжията е да се преследват с цялата строгост на закона онези, които извършват престъпления с оръжия.

В отговор на критиките и от демократи, и от републиканци президентът посочи, че забраната за продажба на големокалибрени оръжия, чието десетгодишно действие изтече през септември, не беше подновена.

Аз публикувах своите намерения, които бяха съвсем ясни, каза той. Аз наистина смятах, че тази забрана трябва да се продължи, допълни Буш.

Според данните на телефонни блицанкети, проведени от Ей Би Си и Си Ен Ен, третият и последен телевизионен дебат между претендентите за президентския пост в САЩ е донесъл преднина на Джон Кери.

Според резултатите от проучването на Ей Би Си 42 процента от зрителите са дали предпочитанието си на Кери и 41 на сто - на сегашния президент Джордж Буш. Останалите участници в анкетата, от които 30 процента са демократи и 38 процента - републиканци, смятат че двамата претенденти са се представили еднакво.

По данните на Си Ен Ен Кери е предпочетен от 52 процента от анкетираните, а Буш - от 39.

Преднината в телевизионните дебати не гарантира изборна победа, припомнят експерти. Според осъществени неотдавна допитвания Джордж Буш и Джон Кери имат равни шансове за победа на президентските избори.

Кореспондент на ББС също посочва, че изглежда нито един от кандидатите не е нанесъл решително поражение на другия. И двата лагера вероятно са доволни от представянето на техния кандидат.

Споделяне

Още от Свят