Буш и Кери се готвят за втория тв дебат

Джордж Буш и Джон Кери пристигнаха в петък в Сейнт Луис, щата Мисури за втория си телевизионен дебат, който започва същата вечер в 1 часа по Гринуич. Нито един от двамата кандидати няма предвидени публични изяви преди дебата, предаде Асошиейтед прес.

На телевизионната среща водещият от Ей Би Си Чарлз Гибсън ще задава въпроси, предадени предварително от публиката от близо 150 избиратели, подбрани от социологическата агенция Галъп. Въпросите няма да бъдат известни на кандидатите. Те ще се знаят само от Гибсън и от 15-20 души, избрани да ги зададат.

Дебатът ще се състои в заседателната зала на Университета Вашингтон. Темите варират от доклада за безработицата в САЩ, който ще бъде публикуван преди изборите, икономиката и тероризма, до мотивите на Буш за войната в Ирак.

От оповестения в сряда доклад на главния оръжеен експерт на САЩ Чарлз Дуелфър става ясно, че Саддам Хюсеин не е имал химически и биологически оръжия, нито програми за произвеждането им или за произвеждането на ядрена бомба, и е нямал потенциал и незабавни планове да поднови тези програми. Тези разкрития противоречат на главната причина, която Буш изтъкна за започване на войната в Ирак, отбелязва АП.

От друга страна докладът констатира, че санкциите на ООН на практика са били заобикаляни от режима на Саддам и че той е имал готовност да възобнови оръжейните програми след евентуално вдигане на ембаргото.

Социологически проучвания сочат, че Кери е спечелил първия дебат, докато Буш заема отбранителна позиция.

Президентът гледал записи от представянето си, напътстван от свои помощници да се опита да избегне гримасите, които предизвикали отрицателна реакция. "Не смятам, че американците ще изберат президент заради мимики", каза в петък един от главните съветници на Буш.

Кери от своя страна, критикуван за скованото си и високомерно държание, ще се опита да се възползва от благоприятните впечатления от първия дебат в Маями.

Споделяне

Още от Свят