Буш и Путин “единни” за Иран, разделени за ПРО

Буш и Путин “единни” за Иран, разделени за ПРО

Американският президент Джордж Буш и руският президент Владимир Путин казаха, че ще работят заедно за решаване на кризата с иранската ядрена програма. Те се изказаха след неформалните разговори в имението на семейство Буш американския щат Мейн.

Буш заяви, че двамата с Путин признават необходимостта от “изпращане на общо послание”, предаде ББС.

САЩ обвинява Иран, че се стреми към придобиване на ядрени оръжия – нещо, което Иран отрича.

Лидерите на САЩ и Русия останаха разделени по американския план за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа. Русия се съпротивлява яростно срещу разполагането на елементи от щита на територията на Чешката Република и Полша. Наскоро руснаците заплашиха, че ще пренасочат отново ракетите си към Европа.

Москва също така се противопоставя на американското настояване за по-твърди санкции срещу Иран заради отказа му да преустанови програмата си за обогатяване на уран.

На брифинга след срещата руският президент каза, че двамата с Буш ще продължат успешното справяне с проблема с иранската програма чрез ООН.

В отговор на въпроса за противоракетния щит в Европа, Путин излезе със серия нови предложения като това за създаването на по-широка система за противоракетна отбрана на основата на съвета Русия – НАТО.

Руският държавен глава обяви, че в Москва може да бъде създаден център за обмяна на информация, отнасяща се за правилното функциониране на ракетния ПВО комплекс на САЩ в Европа. За сметка на това аналитичният център за обработването на постъпващите данни може да бъде изграден в Брюксел, който се е наложил като център в Европа на интеграция. Путин посочи, че по този начин ще се изгради затворена система, която работи в реално време.

Той отново е предложил ракетите да се разположат в Азербайджан и да бъдат включени в руската радарна система, изградена в южната част на страната, за ранно предупреждение за изстреляни ракети. Освен това руският президент е обещал да се реконструира радарната станция "Габала" в Азербайджан, която в момента Русия използва под наем.

Руската преса определи предложенията на Путин за ПРО като "исторически без преувеличение". Те имат за цел да обезсмислят идеите на Белия дом за разполагането на радар в Чехия и ракетен комплекс в Полша, отбелязва директорът на Центъра за политически технологии Игор Бунин.

Политологът от московския "Карнеги център" Алексей Малашенко заяви, че предложенията на Путин са опит за вземане на политическата инициатива, която да доведе до смекчаване на проблема с американската идея за ПРО.

“Отношенията между нашите две страни ще се издигнат на изцяло ново равнище”, заяви Путин, изправен редом до Буш.

Според кореспондента на ББС, позицията на Путин показва, че от противопоставяне на американския план за ПРО, той се опитва да го модифицира и да включи Русия в него.   

Буш нарече предложенията на руския си колега новаторски и заслужаващи да бъдат проучени, но настоя, че елементи от ПРО в Чехия и Полша трябва да има, предаде Ройтерс. Буш описа предложенията на Путин като иновативни и стратегически, но подчерта, че Полша и Чехия се неразделна част от плановете на САЩ за ракетен щит.

Запитан дали има доверие на Путин, американският президент заяви, че руският му колега понякога казва неща, които той не харесва, но затова пък вярва в неговата честност.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?