Буш и Шрьодер демонстрираха единство

Американският президент Джордж Буш и германският канцлер Герхард Шрьодер демонстрираха единство след конфликта им около войната в Ирак.

Третият ден от европейската си визита Буш посвети на преодоляването на трансатлантическите разногласия, отбелязва ББС.

Двамата с Шльодер се срещнаха в сряда в германския град Майнц. След разговорите изтъкнаха, че различията по Ирак вече са в миналото.

Визитата на Буш в Германия бе придружена от протести срещу войната в Ирак.

Централното послание на американския президент по време на европейската му обиколка - че атлантическият съюз е жив и се развива добре - бе повторено и в Германия.

Световните лидери да са единни за ядрената програма на Иран

На съвместната пресконференция след срещата Буш подчерта, че е жизненоважно иранците да чуят, че световните лидери са единни по въпроса за ядрената програма на Техеран.

Буш заяви, че Иран не трябва да придобие ядрени оръжия и добави, че дипломатическите усилия за постигане на тази цел едва започват. На пресконференцията с Шрьодер той не каза дали САЩ ще се присъединят към преговорите, които Германия, Франция и Великобритания водят с Иран.

Ние ще работим с тях (иранците), за да убедим моллите, че трябва да се откажат от ядрените си амбиции, каза президентът. Иран не е Ирак. Всички възможности са открити, но ние едва сме започнали с дипломатическите усилия, допълни той.

По въпроса за Иран Шрьодер добави: "Ние сме напълно съгласни, че Иран трябва да каже "не" на всеки вид ядрени оръжия".

За разлика от САЩ, които не изключват употреба на сила, ЕС настоява категорично за дипломатическо решение на въпроса.

Шрьодер: "Различията от миналото са в миналото"

Шрьодер от своя страна приветства подкрепата на САЩ за дипломатическите усилия на Германия, Франция и Великобритания за намиране на решения на иранския проблем, съобщи Франс прес. Ние имаме еднакви цели - да бъде убеден Иран да не се стреми към ядрени оръжия, отбеляза той. По думите му и американците, и европейците трябва да положат усилия за постигане на споразумение по въпроса.

Буш похвали големия принос на Германия за възстановяването на Ирак, включително за облекчаване на дълговете на Багдад и обучението на новите иракски сили за сигурност.

Американският държавен глава призова за изтеглянето на Сирия от Ливан. По думите му Дамаск трябва да изтегли от страната не само военните си, но и тайните си служби. Според Буш Вашингтон ще изчака да види как ще реагира Сирия, преди да отнесе до Съвета за сигурност на ООН въпроса за евентуални санкции срещу Дамаск.

Шрьодер изрази задоволство от засиления ангажимент на Буш в Близкия изток. Повече от всякога има надежда да се стигне до справедливо решение благодарение на силната ангажираност на САЩ, подчерта той.

Двамата лидери признаха различията си по въпроса за протокола от Киото, но казаха, че страните им ще си сътрудничат активно в областта на проблемите с климата и околната среда.

"Различията от миналото са в миналото", заяви Шрьодер на съвместната пресконференция с Буш.

Въпреки подобряването на отношенията между двамата през последните месеци, обикновените германци все още са скептични към политиката на Буш.

Социологическо проучване, обявено преди визитата на Буш, показва, че повече германци вярват на руския президент Путин, отколкото на Буш.

Преди разговорите в замък в Майнц, Буш и Шрьодер се здрависаха с американски и германски войници, които служат в Афганистан. Този жест демонстрира, че двете държави споделят обща мисия, предаде кореспондент на ББС.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?