Буш изрази съжаление за смъртта на италианския разузнавач в Ирак

Американският президент Джордж Буш изрази пред италианския премиер Силвио Берлускони съжаление за смъртта на италианския агент на разузнаването Никола Калипари в Ирак, предаде Ройтерс в петък.

Това стана по време на снощната вечеря на Буш с Берлускони, на която присъстваха и бившите президенти на САЩ Джордж Буш-старши и Бил Клинтън, пристигнали за погребението на папа Йоан Павел Втори.

В случая с Калипари американски военен пост откри огън по автомобила, в който агентът на италианското разузнаване пътуваше към летището на Багдад заедно с току що освободената от похищение италианска журналистка Джулиана Сгрена. Журналистката беше ранена при стрелбата.

"Буш и Берлускони разговаряха за нещастния случай в Ирак, при който загина италианският агент на разузнаването", заяви днес говорителят на Белия дом Скот Маклелън и допълни, че въпросът е бил повдигнат от италианския премиер.

Двамата обсъдиха и други въпроси, включително трансатлантическите отношения, ситуацията в Близкия изток, в Ирак и в Украйна, допълни Маклелън.

Джордж Буш се срещна и с италианския си колега Карло Адзелио Чампи.

Споделяне

Още от Свят