Буш: Каузата на астронавтите няма да загине

Целият американски народ скърби за смъртта на седемте астронавта на катастрофиралата космическа совалка Колумбия. Това заяви в краткото си обръщение към нацията американският президент Джордж Буш, предадоха световните агенции.

В същото време той посочи, че каузата, за която астронавтите са дали живота си, няма да загине. "Нашето пътешествие в космоса ще продължи", подчерта Буш. Днешният ден е трагичен за семействата на екипажа на космическата совалка и за науката. Това заяви американският президент в телефонен разговор с израелския премиер Ариел Шарон.

Той изрази съболезнованията си за гибелта на първия израелски астронавт Илан Рамон, съобщиха от кабинета на израелския премиер. Руският президент Владимир Путин изрази в телефонен разговор с Джордж Буш дълбоките си съболезнования по повод трагичната гибел на екипажа на совалката Колумбия, съобщи говорителят на руския държавен глава Андрей Громов.

Путин изтъкнал, че двете страни тясно си сътрудничат в изследването на космоса и затова тази трагедия се възприема още по-осезателно от руския народ.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан изрази своята огромна скръб от загубата на седемте космонавти, които загинаха, след като совалката Колумбия се разпадна в атмосферата четвърт час преди да се приземи. "Генералният секретар изказва най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите, на американското правителство и на целия американски народ, както и на правителствата и народите на Израел и на Индия", заяви говорител на Анан.

Тъй като изследването на космическото пространство не познава граници, загубата на екипажа и на совалката Колумбия е загуба за цялото човечество, изтъкна също генералният секретар на ООН.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?