Буш намалява дефицита в бюджет 2005

Президентът на САЩ Джордж Буш ще предложи днес на американския Конгрес бюджет за 2,4 трлн. долара за следващата 2005 финансова година, предадоха световните агенции. Бюджетът отразява основните моменти от обещанията на Буш в кампанията за неговото преизбиране на следващите президентски избори - повишаване на разходите за борба с тероризма, укрепване на националната сигурност и утвърждаването като постоянни на данъчните облекчения.

Буш определя за основна цел намаляването на рекордния бюджетен дефицит за тази година от 521 млрд. долара с една трета през следващата финансова година и до 237 млрд. долара - през 2009 година.

За финансовата 2005 г., която ще започне на 1 октомври, Буш предвижда разходи от 2,399 трлн. долара и приходи от 2,036 трлн. долара, според пожелали анонимност представители на Републиканската партия, цитирани от АП.

При това положение дефицитът ще бъде 363 млрд. долара. Със 7 процента ще се увеличат отбранителните разходи, а разходите за национална сигурност - с 10 на сто. Борбата с тероризма ще бъде водена с 11- процентно увеличение на средствата за ФБР.

Новият бюджет предвижда намаляване на разходите за екология, селско стопанство и енергетика. Според някои икономисти, цитирани от Би Би Си, съществува риск за останалата част от света, в случай че чуждестранните инвеститори в САЩ започнат да се съмняват в американското фискално благоразумие.

Ако чужденците се откажат от инвестициите си в САЩ, това може да доведе до глобален икономически безпорядък.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес