Буш настоя категорично Сирия да се изтегли от Ливан

Президентът Джордж Буш категорично настоя Сирия да се изтегли от Ливан, предаде Асошиейтед прес. Свободният свят е единодушен, че Дамаск трябва веднага да престане да се разпорежда с политиката на съседната страна, добави Буш.

През последните дни САЩ усилиха натиска върху Сирия, като я нарекоха пречка пред демократичните промени в Близкия изток. Държавният секретар Кондълиза Райс заяви в поредица интервюта, че светът започва да разбира, че Сирия блокира пътя към такъв тип Близък изток, какъвто САЩ и съюзниците му се опитват да изградят, предаде ББС.

Райс обвини Дамаск, че е позволил територията му да бъде използвана за подкрепа на бунтовниците в Ирак и на палестински военизирани групировки.

Междувременно сирийският президент Асад заяви, че сирийските сили в Ливан може да се изтеглят в следващите месеци, но не даде точни срокове, заявявайки, че всичко зависи от техническата подготовка.

Проблемът е свързан и със защитата на сирийската граница с Ливан, която е близо до Дамаск. Израел стигна много близо до тази граница, когато нахлу в Ливан през 1982 г.

Международната общност няма да толерира никаква намеса в правото на ливанския народ да избира правителството си, заявява британският Тони Блеър в интервю за телевизия Ал Арабия, цитирано от Франс прес.

По думите на британския премиер най-добре е ливанският народ да бъде оставен сам да направи избора си.

През пролетта в Ливан ще бъдат произведени парламентарни избори.

Просирийското правителството на Омар Караме подаде оставка в понеделник след масовите демонстрации, последвали убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири в Бейрут на 14 февруари и под международния натиск за изтеглянето на сирийските войски от Ливан, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят