Буш не потвърди намаляването на US-войските в Ирак

Американският президент Джордж Буш смята, че не е необходимо да се търси от никого в американската администрация някакви отговорност за развоя на събитията в Ирак, защото американските гласоподаватели вече са се произнесли по случая, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за неделното издание на Вашингтон пост Буш изтъква, че президентските избори през ноември са дали ясна представа за мнението на американците. Те чуха различни оценки за това, което става в Ирак, видяха и двамата кандидати за президент и избраха мен, аргументира се Буш.

В интервюто си, дадено в петък на борда на президентския самолет, Буш не посочи график за изтегляне на американските войски от Ирак и каза, че няма да иска от Конгреса да увеличи числеността на Националната гвардия или редовните сухопътни сили на САЩ.

Президентът не пожела да потвърди казаното неотдавна от държавния секретар Колин Пауъл, че тази година може да бъде намалена числеността на американски войски в Ирак. Колкото по-скоро иракчаните се подготвят по-добре да водят битката, толкова по-скоро американските войници ще започнат да се завръщат у дома, каза Буш.

В интервюто си американския лидер каза още, че няма да настоява да бъде приета конституционна поправка, забраняваща еднополовите бракове. По повод това изявление на Буш по-късно говорителят на Белия дом Скот Маклелън е поискал да уточни пред вестника изявлението на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

По думите на говорителя Буш вместо да се стреми към поправка на конституцията, предпочита да изчака съдебната власт да се произнесе по Закона за защита на брака, който се опитва да блокира разрешаването на хомосексуални бракове на федерално равнище.

Споделяне

Още от Свят