Буш обеща по-безопасен свят при втори мандат

Президентът Джордж Буш официално прие номинацията на Републиканската партия да се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември. В едночасово обръщение при закриването на националната конференция на републиканците Буш обеща, ако бъде преизбран, да изгради по-добра Америка и по-безопасен свят.

Най-бурни овации посрещнаха думите му, че той ще остане в офанзива срещу тероризма, нанасяйки удари на терористите извън Америка, за да не могат те да я нападат.

"Никога няма да отстъпя и да спра да защитавам Америка" , каза президентът и горещо защити водената от американците инвазия в Ирак, която, по думите му, е била "най-трудното решение" в живота му, предаде ББС.

Буш заяви, че е най-способният кандидат да защитава САЩ от нови терористични нападения.

"Борихме се с терористите по целия свят - не за чест и не за власт, а защото залогът е животът на нашите граждани", каза държавният глава. "Смятам, че върховен дълг на един американски президент е да защитава американците. И затова ако Америка демонстрира нерешителност и слабост в идните години и така тласне света към трагедия, това няма да стане под мое управление", заяви още Буш, цитиран от АФП.

По повод инициативите си за развитие на националната сигурност, реформиране на армията и подобряване дейността на разузнавателните служби, американският президент увери, че антитерористичната му стратегия ще бъде успешна.

В този контекст той изтъкна, че новото афганистанско правителство участва в борбата срещу тероризма, че Либия се е отказала да разработва оръжия за масово унищожаване, че смятаният до неотдавна за база на терористите Пакистан вече е съюзник на САЩ срещу тероризма, както и че "армията на свободен Ирак се бори в името на свободата".

По думите на американския президент над 3/4 от ръководните кадри на Ал Каида са задържани или убити. "Ние поведохме света, мнозина ни последваха и сега Америка и света са по-сигурно място", допълни Буш.

Държавният глава на САЩ и кандидат за нов мандат защити решението си да започне война в Ирак през март 2003 г. и припомни, че опонентът му Джон Кери го е подкрепил. Буш подчерта, че бившият иракски президент Саддам Хюсеин е отхвърлил няколко ултиматума и че тогава той е бил изправен пред решение, което "нито един президент не желае да вземе, но трябва да е подготвен да вземе".

"Трябваше ли да забравя уроците от 11 септември и да вярвам на думите на един луд, или трябваше да действам в зашита на страната си?", попита риторично Буш на конгреса в Медисън скуеър гардън, само на пет километра от Кота нула - мястото, където се издигаха срутилите се на 11 септември кули близнаци на Световния търговски център. "Изправен пред този избор, аз ще защитавам Америка докрай", заяви президентът.

Същевременно Буш отправи остри критики към съперника си в предизборната надпревара Джон Кери заради позицията му за войната в Ирак. Той обвини Кери, че е гласувал против неговото предложение да бъдат отпуснати 87 милиарда долара за американските войски в Афганистан и Ирак.

Американският президент изложи и приоритетите си за следващите четири години. По отношение на вътрешната политика Джордж Буш обеща да продължи да работи за подобряване на образованието, медицинските грижи за възрастните американци и увеличаване на новосъздадените работни места. Буш обеща да създаде нови работни места и да насърчи икономическия растеж. Той се ангажира също да ограничи държавните разходи и да oпрости данъчната система.

Демократите отправиха обвинението, че конвенцията в Ню Йорк се е съсредоточила върху войната срещу тероризма и е игнорирала остри вътрешнополитически проблеми.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?