Буш обвинен, че не смятал тероризма за "спешен" проблем

Бившият шеф на отдела за борба с тероризма към Белия дом Ричард Кларк заяви пред комисията, разследваща терористичните атаки на 11 септември, че администрацията на Буш за разлика от тази на Клинтън не е направила борбата срещу тероризма свой най-важен приоритет.

Кларк каза пред комисията: "Според мен администрацията на Буш през първите осем месеца смяташе тероризма за важен, но не и за спешен проблем. "

Кларк добави, че президентът Буш до голяма степен е подкопал войната срещу тероризма с нахлуването в Ирак.

Кларк започна изявлението си с извинение към семействата на загиналите в атентатите. Смята се, че това е първото извинение от обществено значима фигура, отбелязва Би Би Си.

Доверието в думите на Кларк бе поставено под съмнение от няколко членове на комисията, които го попитаха защо в миналото е подкрепял Буш. Клрак координираше антитерористичната дейност при четири последователни администрации - от Роналд Рейгън до Джордж У. Буш, който го освободи през февруари 2003 г.

По-рано директорът на ЦРУ Джордж Тенет заяви, че не е било възможно да бъде предупреден Буш за нападенията, защото наличната информация не е била достатъчно конкретна.

Кларк предизвика буря във Вашингтон тази седмица, публикувайки книга, директно критикуваща Буш, припомня Ройтерс. Според Кларк на администрацията ѝ липсвала решителност срещу Ал Каида, защото президентът бил обсебен от Ирак. Пред комисията Кларк заяви, че Буш съществено е подкопал борбата войната с тероризма с интервенцията в Ирак миналата година.

Кларк бе подложен на остра критика от републиканските членове на двупартийната комисия, които го обвиниха в непоследователност и преследване на лични интереси, свързани с предизборната кампания в САЩ. Те изтъкнаха, че целенасочените критики срещу президента Буш в книгата му контрастират със собствените му предишни похвали за антитерористичната политика на администрацията.

За да подкрепи тезите си, Белият дом публикува в сряда изявления на Кларк за пресата от есента на 2002 година, одобряващи антитерористичната политика. В записа той е посочен като анонимен висикопоставен служител, но Белият дом потвърди, че става дума за него.

Кларк отговори, че не работи за демократическия кандидат Джон Кери и че няма политически амбиции. Той заяви, че няма да приеме никакъв пост в една администрация на Кери, ако има такава, и напомни, че гласувал за републиканците през 2000 година.

Кларк даде показания, след като комисията публикува доклад, според който объркването за правомощията на ЦРУ да убие Бин Ладен спъвали усилията за премахването на лидера на Ал Каида и в резултат ЦРУ разчитало на местните сили в Афганистан, които имали оскъден шанс за успех.

Заместник-държавният секретар Ричард Армитидж заяви, че няма нищо чудно в това, че ЦРУ се колебаело да рискува с тайни операции, след унищожителните критики от Конгреса и обществеността срещу някои от действията му в миналото.

Според Армитидж ЦРУ било "подплашено да върши мръсната, тежка и опасна работа, която трябва да бъде свършена, за да се защити нацията". Белия дом изпрати Армитидж пред комисията вместо съветничката на президента по националната сигурност Кондълиза Райс. Тя даде показания при закрити врата, но отказа да се яви на откритото заседание, като се позова на конституционния принцип за разделение на властите и на неписаното правило, че президентски съветник, неутвърждаван от Сената, не бива да дава показания на публични слушания. За сметка на това тя се яви в сряда по няколко телевизии и обвини Кларк, че се е отметнал от позициите си и отрече да е споделял с нея опасения преди атентатите на 11 септември.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?