Буш очерта визията си за Ирак след предаването на властта

Президентът Джордж Буш обяви, че Съединените щати са твърдо решени да завършат успешно военната операция в Ирак и да помогнат на иракчаните да постигнат свобода и демокрация, съобщиха световните агенции.

В реч, произнесена снощи във военното училище в Карлайл, щата Пенсилвания, Буш заяви, че за постигането на тази цел правителството му е разработило ясна стратегия за по-нататъшни действия, състояща се от пет стъпки.

Буш също така направи жест към световните лидери, които се противопоставиха на политиката му в Ирак, като обеща да търси по-широко международно участие при установяването на сигурност и възстановяването на Ирак след 30 юни.

"Независимо от миналите несъгласия, повечето държави демонстрират силна подкрепа към успеха на свободен Ирак и аз съм убеден, че те ще споделят отговорността за осигуряването на този успех", каза Буш.

Буш обеща също, че багдадският затвор Абу Граиб, придобил печална слава с мъченията, извършвани при режима на Саддам Хюсеин, а през последната година и със случаите на издевателства на американски войници над иракски затворници, да бъде разрушен.

Речта на Буш съвпадна по време с внасянето на проекторезолюция на САЩ и Великобритания в ООН във връзка с плановете за предаване на властта на 30 юни.

Целта на документа е да осигури международно признание на новото преходно иракско правителство и да даде едногодишен мандат на многонационални мироопазващи сили.

Петте стъпки

В ключовата си реч към американското общество Буш обяви, че първата стъпка в Ирак предвижда предаване на властта на временно иракско правителство на 30 юни. На този ден гражданската администрация на САЩ в Ирак начело с Пол Бремър ще прекрати съществуването си и окупацията ще приключи, заяви американският президент.

Войските на САЩ ще останат в състава на коалиционните сили под командването на американски генерал и числеността им ще се запази на сегашното равнище от 138 хиляди души докато е необходимо. Буш отбеляза, че това решение е взето поради нарастването на насилието в Ирак, макар че Пентагонът планираше съкращаване на американския контингент с около 20 000 души. Командващите постоянно правят оценка на нуждите и "ако се нуждаят от още войници, аз ще ги изпратя", добави президентът.

Втората стъпка в стратегията се изразява в установяване на стабилност и сигурност в Ирак, а третата - във възстановяването на инфраструктурата на страната.

Стратегията предвижда също насърчаване на по-широка международна подкрепа за тези усилия и подготовка за общи избори, в резултат на които ще се състави законно правителство, представляващо интересите на всички етнически и религиозни обществени слоеве.

Затворът Абу Граиб да бъде разрушен

В словото си Буш обяви също, че затворът Абу Граиб край Багдад ще бъде разрушен, ако новото иракско правителство даде съгласие за това.

"По време на диктаторския режим затворите като Абу Граиб бяха символи на смъртта и изтезанията. Същият този затвор стана символ на срамното поведение на няколко американски войници, които опозориха нашата страна и презряха нашите ценности", посочи Буш, цитиран от Франс прес. "Ние ще разрушим затвора Абу Граиб, като символ на новото начало на Ирак", добави американският президент в 30-минутното си слово, произнесено във физкултурния салон на военното училище.

С наближаването на деня, в който Ирак ще възвърне суверенитета си, терористите вероятно ще станат още по-активни и брутални, предупреди Буш. "Нашата коалиция е силна, тя полага постоянни усилия и никой враг няма да попречи на Ирак да постигне напредък", увери американският президент.

Буш уточни, че специалният пратеник на ООН в Ирак Лахдар Брахими ще представи тази седмица списъка на евентуалните членове на новото иракско правителство. Ирак ще бъде ръководен от президент, двама вицепрезиденти, премиер и правителство от 26 министри, добави американският президент.

Съветът за сигурност обсъжда новата резолюция

В Съвета за сигурност на ООН приключи първият ден от дискусиите по внесения от Съединените щати и Великобритания резолюция за Ирак. Желанието на вносителките е текстът да признава новото правителство, на което те планират да предадат някои от гражданските правомощия през юни, но в същото време да позволи водената от САЩ коалиция да запази войски на място и след това, а американците да запазят цялостното командване на многонационалните сили. Текстът на поректорезолюцията предвижда мандатът на многонационалните сили да се преразгледа 1 година след установяването на ново иракско временно правителство.

Спорните въпроси

Асошиейтед прес посочва, че документът не дава отговор на основния въпрос - каква ще бъде думата на новото иракско правителство по отношение на многонационалните сили и дори на иракските войски. Британски и американски представители заявиха, че отношенията между ръководените от САЩ многонационални сили и иракчаните ще бъдат определени след размяна на писма с временното правителство след създаването му.

Проектът не дефинира изрично дали иракчаните ще могат да поискат оглавяваните от САЩ части да напуснат страната. Той определя единствено, че мандатът им може да бъде подновяван през 12 месеца или по искане на иракското правителство. Франция призовава за по-точно определяне на сроковете.

Неколцина посланици заявиха, че преди да вземат решение, искат да изчакат да чуят мнението на пратеника на ООН Лахдар Брахими, който е в Багдад за определяне на възможно най-широко подкрепяно временно правителство на Ирак, което да поеме властта след 30 юни. Вашингтон няма да иска гласуване на резолюцията до една - две седмици, за да може Брахими да си свърши работата, изтъкна висш американски представител.

Неколцина посланици посочиха, че желаят резолюцията да определя по-ясно, че САЩ и Великобритания прехвърлят целия суверенитет на Ирак, и че временното правителство ще поеме контрола над всички дейности, включително сигурността.

Разпускането на иракския Преходен управляващ съвет на 30 юни не е споменато в резолюцията. Високопоставен американски представител посочи, че Вашингтон не смята за необходимо това да бъде включено в текста, защото е залегнало в преходния закон, приет на 1 март от управляващия съвет.

Преходният административен закон, който бе наречен временна конституция, също не е упоменат, а това повдига някои въпроси. Според същия високопоставен представител това е така, за да се избегне законът да добие статут на конституция.

Проекторезолюцията призовава отделните страни и международните и регионални организации за сигурност да допринасят с военни части към бъдещите многонационални сили в Ирак. Не е ясно дали държавите биха отвърнали със значителен по брой войски.

Франция и Германия, които са членове на НАТО, изключиха възможността да изпратят войници. Според френски дипломат изглежда че ще бъде трудно да се изпратят натовски части. Според американския представител, това е опит да бъде предоставена евентуална възможност на НАТО, Арабската лига или която и да е друга международна организация, която би пожелала да се присъедини.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: