Буш одобрил предаването на шестима от Ал Каида на военен трибунал

Президентът на САЩ Джордж Буш е заявил, че шестима от пленените членове на Ал Каида могат да бъдат изправени пред военен съд, съобщи снощи висш представител на администрацията във Вашингтон, цитиран от АП.

Решението дали те ще бъдат наистина съдени е отделен въпрос, който ще зависи от поведението на пленниците и действията на техните адвокати, казал източникът, пожелал анонимност.

Представителят на администрацията не разкрил защо Буш е посочил шестимата и къде пребивават те, посочва АП.

Агенцията припомня, че Пентагонът е съставил списък от 18 военни престъпления и осем други престъпления, сред които тероризъм и предумишлено убийство на цивилни, който списък ще бъде представен на военните трибунали. Трибуналите за антитерористичните процеси ще бъдат съставени от трима до седмина военни, които ще действат едновременно като съдии и съдебни заседатели.

Австралия призова американското правителство да гарантира, че чужденците, задържани в кампанията срещу тероризма, ще бъдат съдени справедливо във военните трибунали, които бе решено да бъдат създадени след терористичните атаки на 11 септември. Главният прокурор на Австралия Дарил Уилямс каза, че е имал обстойни разговори по въпроса с американски представители.

Съобщава се, че австралиецът Дейвид Хикс, който е държан без предявено обвинение в американската база в Гуантанамо в Куба след залавянето му в Афганистан, е сред 6 затворници, които според президентът Джордж Буш са подходящи за съд.

Пентагонът не уточни кои са шестимата и къде се намират те в момента и дали са сред почти 700 затворници, държани повече от година в Гуантанамо без право на адвокат.

Американски представители заявиха че заместник-министърът на отбраната Пол Улфовиц ще взема решенията кой да бъде съден, кога и по какви обвинения.

Военните трибунали, които ще се провеждат при закрити врати и които ще имат право да налагат смъртно наказание, бяха подложен на остри критики от правозащитни организации.

Би Би Си съобщава още, че на Гуантанамо се планира създаването на камера за екзекуции, ако на някой от обвинените бъде наложено смъртно наказание.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?