Буш окончателно отказа да ратифицира Протокола от Киото

Американският президент Джордж Буш пристигна в шведския град Гьотеборг за среща с лидерите на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Джордж Буш пристигна от Брюксел, където сутринта разговаря на работна закуска с белгийския премиер Ги Верхофстат, съобщи АФП. След срещата Верхофстат заяви пред журналисти, че американският проект за противоракетна отбрана трябва да е юридически издържан и да не поставя под съмнение съществуващите международни договори в областта на разоръжаването. "Европейците искат планът да е правно издържан и да е основан на договорите в областта на разоръжаването. Тази инициатива не може да продължи, ако ще доведе до отпадане, анулиране или неприлагане на различните договори за разоръжаване, които са в сила към този момент", подчерта белгийският премиер.

Той отбеляза също, че пред него Буш ясно е потвърдил окончателния отказ на САЩ от Протокола от Киото за климатичните промени - друг спорен момент в отношенията между Вашингтон и ЕС. "За Буш Киото вече не съществува", каза Ги Верхофстат. Отказът на САЩ да ратифицират Протокола от Киото ще е и една от главните теми на днешните разговори на Буш в Гьотеборг.

Същевременно Белият дом разпространи доклад, в който се излагат аргументите на американската администрация срещу Протокола от Киото, предаде АФП. Според доклада квотите за емисии на причиняващи парниковия ефект газове, наложени на индустриалните страни, са "научно необосновани" и "произволни". Спазването на предвидените за САЩ ангажименти по Протокола "биха принудили американските предприятия предварително да сменят оборудването си" и "би създало сериозни и безполезни рискове за американската и за световната икономика", смятат експертите на Белия дом.

Освен това Протоколът от Киото предвижда държава, която не успее да се вмести в годишната си квота за емисии на вредни газове, да купува "отрицателни емисии" от страни, които пък са постигнали значително по-малки емисии от своята квота. Сред малкото страни, които биха имали право да продават "отрицателни емисии", защото реалното изхвърляне на вредни газове е по-малко от предвиденото в квотата им, е Русия. Американските експерти изтъкват, че ако се присъедини към Протокола, Вашингтон ще е принуден непрекъснато да купува "отрицателни емисии", което ще доведе "единствено до прехвърляне на милиарди долари годишно без никаква полза за климата".

Споделяне

Още от Свят