Буш определи Иран като заплаха

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви във вторник, че Иран продължава да е заплаха за света и призова за продължаване на натиска върху Техеран за ядрената му програма, съобщиха световните агенции.

Позицията на Белия дом бе оповестена ден след доклад на американското разузнаване, според който Техеран е спрял програмата си за разработване на ядрени оръжия още през 2003 година.

Буш заяви, че САЩ ще заложат на дипломацията при разрешаване на казуса с програмите на Иран.

"Иран беше, е и ще бъде опасна държава, ако притежава ноу-хау за направата на ядрено оръжие," каза президентът.

Според него все още има сериозна опасност Иран да използва програмата си за обогатяване на уран, за да поднови оръжейните си програми, ако реши. Той обеща да продължи усилията за международен натиск върху Техеран заради ядрената му програма.

"Най-добрата дипломация, ефективната дипломация, е тази, при която всички варианти са на масата," каза Буш в отговор на въпрос дали САЩ биха използвали сила срещу Иран.

По-рано през деня Иран приветства оценките от доклада на американското разузнаване. Документът практически потвърди позицията на Техеран, че страната се опитва да развие своята ядрена програма само за мирни цели. В същото време САЩ и страните от Западна Европа твърдяха, че държавата се опитва да създаде инсталации за производство на оръжия.

Съветът за сигурност на ООН и САЩ наложиха санкции на Иран за отказа от спиране на програмите за обогатяване на уран. ББС коментира, че дебатите по този въпрос ще продължат, но не под толкова голямо напрежение.

“Естествено, ние ще приветстваме промяната в позициите на тези страни, които са имали в миналото въпроси или неясноти по този казус и сега за коригирали своята гледна точка към реалността”, заяви иранският външен министър Манушер Мотаки.

Иранската държавна телевизия определи доклада като ”победа”. В коментар по медията се казва, че страната е излязла “честна” и е “реабилитирана”, а докладът на САЩ е показал пропуски в разузнаването на северноамериканската държава.

Преди това от Демократическата партия в САЩ поискаха Белият дом кардинално да промени политиката си към Иран в светлината на новия документ от разузнаването.

В този контекст израелският премиер Ехуд Олмерт призова Вашингтон да продължи да полага усилия с цел предотвратяване на възможността Иран да получи ядрени оръжия. Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че най-вероятно Техеран е подновил ядрената си програма.

Декласифицираното резюме на доклада, който обобщава информацията от 16 разузнавателни структури на американското правителство, заявява, че е много вероятно Иран да е прекратил своята ядрена програма с военни цели под натиска на международната общност още през 2003 година.

Документът твърди с умерена вероятност, че тези програми не са били подновявани оттогава. Счита се, че това е промяна в позицията на американското разузнаване, което допреди години твърдеше, че Иран се опитва да създаде ядрено оръжие.

Споделяне

Още от Свят