Буш планира да изпрати астронавти на Марс

Президентът на САЩ Джордж Буш ще обяви в средата на следващата седмица планове за изпращане на американски астронавти до Марс и за установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на анонимни правителствени източници.

Планът предвижда създаване на постоянна космическа станция и започване на подготовка за пилотиран полет до Марс, който да се състои след десетилетие. Двете инициативи са част от нова, по-широка програма за пилотирани космически полети, чрез която Буш иска да съживи американската космическа програма, деморализирана от поредица неуспехи, включително гибелта на седем астронавти при катастрофата на совалката Колумбия миналия февруари.

Списание Нашънъл ривю първо съобщи, че вече е написана речта на президента, в която Буш ще обяви новата космическа програма. На 20 юли 1969 година САЩ станаха първата страна, изпратила човек на Луната. Последното американско лунно кацане бе през декември 1972 година.

Носеха се слухове, че Буш ще обяви новата програма при честването на стогодишнината от полета на братя Райт в Северна Каролина още миналия месец, но очакванията не се оправдаха.

Си Ен Е посочва, че президентът ще обяви новата програма само две седмици преди годишнината от катастрофата на Колумбия, която се разби при завръщането си на Земята на 1 февруари 2003 г. Всичките седем астронавти на борда загинаха.

Представители на администрацията са заявили, че не се очаква Буш да дискутира веднага потенциалната цена на новата космическа програма.

Новината ще бъде обявена повече от 31 години след последната мисия на Луната през декември 1972 г. Сега конгресмени твърдят, че е време за ново кацане.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?