Буш планира ключови промени в американското военно командване в Ирак

Буш планира ключови промени в американското военно командване в Ирак
Президентът Джордж Буш ще направи серия от ключови промени в американското военно ръководство като част от нова стратегия за Ирак, съобщиха официални представители.

Ще има нов шеф на американското Централно командване и нов командващ на силите в Ирак, предаде ББС.

Очаква се идната седмица Буш да произнесе реч, в която да представи новата стратегия.

Това става в момент, когато за пръв път от 12 години насам демократите поеха контрола в Конгреса на САЩ. Тяхното настояване е да започне поетапно изтегляне на американските войски от Ирак.

Ком момента Белият дом и Пентагона не са потвърдили промените, но според представители на администрацията, цитирани от медиите, те ще включват няколко основни позиции:

- Главнокомандващият на силите на САЩ в Близкия изток генерал Джон Абизейд да бъде заменен от адмирал Уилям Фолън, който в момента е командващ американските сили в Тихия океан.
- Командващият американските сили в Ирак генерал Джордж Кейси по всяка вероятност скоро ще отстъпи мястото си на генерал Дейвид Петреус, който в момента отговаря за реорганизацията на иракските сили за сигурност.
- Американският посланик в Ирак Залмай Халилзад ще замени Джон Болтън като посланик на САЩ в ООН.
- Райън Крокър, американски посланик в Пакистан, ще поеме посланическия пост в Багдад.
- Джон Негропонте се оттегля от поста директор на националното разузнаване и става помощник държавен секретар. Неговото място ще заеме пенсионираният вицеадмирал и служител от разузнаването Майкъл Маконъл.

Ако информацията за назначаване на адмирал Уилям Фолън за главнокомандващият на силите на САЩ в Близкия изток се потвърди, това означава, че висш военен с опит във военноморските сили ще поеме командването за две сухопътни войни, отбелязва ББС.

Водещият сенатор от Демократическата партия Даниъл Иноуи каза, че адмирал Фолън е “добре образован и уважаван” и номинацията му ще мине без проблеми в Конгреса.

Висш служител на Белия дом съобщи, че най-рано в петък може да се очаква Буш да обяви смяната на посланика в Ирак. Кандидатурата на Залмай Халилзад за посланик в ООН трябва да бъде потвърдена от Сената, но според анализатори и това няма да е проблем, тъй като Халилзад поддържа добри отношения с демократите.

Кореспондентът на ББС отбелязва, че новата стратегия на Буш може да включва и разполагането на нови 20 000 американски войници предимно около Багдад, за да бъдат разоръжени въоръжени групировки в района.

Демократите, които от четвъртък поеха контрола в двете камари на Конгреса, едва ли ще подкрепят стратегията на президента. Новият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси настоя да се изготви план за започване на изтегляне от Ирак.

“Отговорност на президента е да представи нов план за Ирак, която ясно посочва на иракчаните, че е тяхно задължение да защитават собствените си улици – план, който предвижда стабилност в региона и който ще ни позволи отговорно да изтеглим войските си”, заяви Пелоси в обръщението си при встъпването в длъжност.

Американският народ отхвърли задължението с отворен срок за война без край, добави тя.

Това мнение явно отразява нарастващия консенсус сред демократите, че САЩ трябва да започнат постепенно намаляване на ангажиментите си в Ирак, отбелязва кореспондентът на ББС.

Към момента обаче няма изгледи Буш да предприеме изтегляне на войските. По време на видеоконферентен разговор с иракския министър-председател Малики в четвъртък Буш се съгласи, че трябва да има достатъчно сили за сигурност в Багдад, съобщиха от Белия дом.

“Едно нещо е сигурно: Аз ще искам да гарантирам, че мисията е ясна, дефинирана и може да бъде изпълнена”, каза Буш.

Споделяне

Още от Свят