Буш планира огромно увеличение на военния бюджет

Американският президент Буш предвижда нарастване на бюджета за отбрана до около 500 милиарда долара към 2008 г, предаде Би Би Си. В предложения бюджет за 2004 г. той иска допълнителни 15 милиарда долара за военни разходи.

Буш днес изпраща на Конгреса план за разходи на обща стойност 2,23 трилиона долара, чиито основни характеристики са нови данъчни намаления, за да се подсили икономиката и рекордни дефицити за следващите две години.

Високопоставени служители на Белия дом съобщиха вчера, че проектът за данъците и за разходите, който отговаря на изискваните на многобройни агенции, ще бъде разглеждан според дневния ред въпреки инцидента със совалката Колумбия в събота.

Според изискванията на закона предложението на Буш за бюджета през финансовата 2004 г., която започва на 1 октомври, трябва да бъде изпратен на Конгреса първия понеделник на февруари.

Общо разходите на правителството превишиха 2 трилиона за първи път при първия бюджет на Буш за 2002 г., 15 години, след като Роналд Рейгън даде на Америка първия федерален бюджет от 1 трилион долара.

Новият план на Буш за разходите, чието одобрение ще отнеме месеци на дискусии в Конгреса, предвижда дефицитите да достигнат рекордно високи равнище в доларово изражение - 307 милиарда долара за текущата финансова година и 304 милиарда долара за 2004 г., като и за двете години дефицитът превишава предишния рекорд от 290 милиарда долара, отбелязан при управлението на бащата на Буш през 1992 година.

Администрацията обаче отбелязва, че дефицитът през тази година ще бъде само 2,8 процента от 10,5 трилиона долара, създадени от американската икономика, като това е твърде под 4,7-те процента от 1992 г. и приемлива стойност за икономика, която се бори да излезе от рецесия, отбелязва АП.

В проектобюджета за 2004 финансова година, се предвижда почти двойно увеличение на средствата за борба срещу тероризма и за националната сигурност, които ще възлизат на 41 милиарда долара.

Джордж Буш се надява по този начин да подобри "аналитичния капацитет на ФБР" и да предостави на новото министерство за вътрешна сигурност необходимите средства за справяне с терористични заплахи срещу националната сигурност. В предложението се предвижда отпускането на 36,2 милиарда долара за министерството за вътрешна сигурност, оглавено от Том Ридж.

Джордж Буш поиска днес от Конгреса и 25-процентно увеличение на американската международна помощ /от 10 на 12,5 милиарда долара/ в рамките на проектобюджета за 2004 финансова година, предаде АФП.

Около една десета от тази помощ - 1,3 милиарда долара, ще бъде предназначена за реформи в областта на демократизацията и отварянето на икономиката, главно на африканските държави. Парите ще бъдат отпускани по новосъздадената програма за подпомагане на развиващите се държави, които изпълняват критериите за премахване на корупцията, зачитане на човешките права и отваряне на пазарите.

Общо поисканият от Конгреса бюджет за всички международни области трябва да бъде увеличен от 25,6 на 28,5 милиарда долара, което е увеличение от 11,2 процента в сравнение с предишната финансова година.

Най-голямото увеличение на директната американска помощ се пада на Турция, за която са предвидени 200 милиона долара за подпомагане на платежния ѝ баланс. За Афганистан са предвидени 150 милиона долара. В Близкия изток най-голяма американска помощ трябва да получат Израел, Египет и Йордания. Помощта за палестинците остава непроменена - 75 милиона долара.

Трагедията с Колумбия със сигурност ще стане причина за по-големи суми при предложението за разходите за НАСА, която е обект на остри критики на Конгреса през последните години заради прекомерните си разходи за орбиталната космическа станция и други програми, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?