Буш подписа строежа на стена по границата с Мексико

Буш подписа строежа на стена по границата с Мексико

Американският президент Джордж Буш подписа противоречивия закон, според който САЩ ще изградят малко над 1 000 км стена покрай границата с Мексико, предаде в четвъртък ББС.

Стената, която ще бъде оборудвана с най-модерната техника за наблюдения, ще се бъде изградена в пограничните райони, където много нелегални имигранти влизат на територията на Щатите.

Законът предвижда около 1,2 млрд. долара да бъдат похарчени за издигане на заграждения по югозападната граница на САЩ.

Междувременно Буш предложи започването и на временна програма за заетост, която да позволи на имигрантите да работят легално в САЩ. Членове на Конгреса от републиканската партия се възпротивиха на идеята с мотива, че това ще означава амнистия за незаконните имигранти и ще им даде възможност за получат гражданство.

По думите на Буш заграждението само по себе си не е достатъчно, за да ограничи нелегалната имиграция. Той подчерта, че страната се нуждае от реформа, която да осигури законов път за временна работа в САЩ на имигрантите.

Смята се, че броят на нелегалните имигранти, които живеят в САЩ, е около 12 милиона. Около 1,2 млн. незаконно пребиваващи са били арестувани през миналата година, докато са опитвали да влязат в САЩ през границата, която минава през Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния.

Привържениците на идеята за изграждането на стената твърдят, че тя ще бъде важен инструмент за борба с нелегалната имиграция – проблем, който се очаква да бъде една от ключовите теми в изборите през ноември.

Противниците на закона твърдят, че стената просто ще накара нелегалните имигранти да минават през границата някъде другаде.

От своя страна Мексико заяви, че изграждането на стената ще влоши отношенията им със САЩ. Президентът на страната Виченте Фокс определи съоръжението като срамно и го сравни с Берлинската стена.

Споделяне

Още от Свят