Буш поиска ООН да вдигне ембаргото над износа на нефт от Ирак

В речта си Джордж Буш обяви също, че САЩ няма да налагат на Ирак каквато и да било форма на управление. "Ще помогнем на Ирак да сформира със силите на собствения си народ правителство, което ще представлява този народ и ще работи за него", увери американският президент.

Спирайки се на положението в Ирак, Джордж Буш каза, че работата там още не е приключила и коалиционните сили все още са изложени на големи опасности. От ръководството в Багдад обаче беше отстранен "съюзник на терористите и създател на оръжия за масово поразяване", каза президентът.

Той съобщи, че часове по-рано е подписал приетия от Конгреса закон за допълнителни разходи в размер от над 79 милиарда долара, покриващи нуждите на операцията "Иракска свобода" и възстановяването на Ирак.
Джордж Буш заяви, че САЩ продължават да водят "глобалната война срещу тероризма". "Тази война продължава и ние побеждаваме", добави президентът.

Дипломати от ООН се опасяват, че внасянето на резолюция за вдигане на ембаргото за износ на иракски нефт ще разпали противопоставянето в Съвета за сигурност, тъй като противниците на войната ще изтълкуват искането за прекратяване на програмата петрол срещу храна като опит за пълно отстраняване на ООН от управлението на следвоенен Ирак.

Всички са изненадани, че Вашингтон толкова скоро след свалянето на Саддам иска от ООН да вдигне санкциите, коментира Би Би Си.

Санкциите срещу Ирак бяха въведени след инвазията в Кувейт през 1990 г.

През 1991 г. ООН реши, че условие за вдигане на санкциите е унищожаването на иракските оръжия за масово поразяване, признаването на линията на кувейтско-иракската граница и изплащане на компенсации на Кувейт за нанесените щети по време на иракското нахлуване.

Според наблюдателите искането за вдигане на санкциите ще повдигне отново канфликтния въпрос за иракските оръжия за масово унищожение и механизма за тяхното откриване и унищожаване.

Засега съюзническите сили не са открили подобни оръжия в Ирак. САЩ изпратиха миналата седмица собствен екип, който да издирва оръжия. Американски представители посочиха, че обстановката е неоподходяща за включване и на инспексторите на ООН в мисията.

В ООН очакват, че внасянето на проекторезолюция за вдигане на санкциите другата седмица, ще бъде контарирано с искане за връщане на инспекторите на ООН в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?