Буш покани Меркел в ранчото си за стопляне на двустранните отношения

Буш покани Меркел в ранчото си за стопляне на двустранните отношения

Точно 24 часа продължи посещението на германският федерален канцлерк Ангела Меркел и нейният съпруг в частното имение на американския президент Джордж Буш в Крофърд, щата Тексас, предаде в неделя радио Дойче Веле

Времето между общите закуска, обяд и вечеря двамата лидери използваха за разходки и разговори в спокойна атмосфера. В края на гостуването на Меркел в ранчото на Буш двамата дадоха съвместна пресконференция.

На нея потвърдиха, че са използвали рационално времето си за разговори по актуалните международни въпроси. Буш даде да се разбере, че много високо цени срещата си с Меркел, и обясни, че разбира разногласията между Берлин и Вашингтон за войната в Ирак:

„На фона на успехите, които постигаме в демократизацията на Ирак, ценя високо конструктивната помощ на Германия, и това, че германското правителство помага за обучението на иракската полиция.”

Привърженици на дипломатическия натиск срещу Техеран

Относно ядрения спор с Иран и двамата подчертаха, че ядрената програма на Техеран е заплаха, и че решението на този конфликт трябва да се търси по дипломатически път. Ангела Меркел:

„Ние сме решени да направим и следващите няколко стъпки, които са добре известни – ако се провали посредническата мисия на пратеника на ЕС Хавиер Солана, и ако докладите на МААЕ продължават да са незадоволителни, тогава трябва да бъдат не само обсъдени, но и наложени нови по-строги санкции на Иран.”

„Горещият картоф” - Косово

Разговорите за бъдещето на сръбската провинция Косово са достигнали решаваща фаза, подчерта още Меркел. По думите и двете страни в конфликта – сърбите и косовските албанци - трябва да намерят разумно решение. Освен това германската канцлерка е потвърдила подкрепата си за предстоящата в Анаполис, САЩ, близкоизточна конференция, на която тя гледа като на шанс за напредък в мирния процес.

Реформата в ООН

Други теми в разговорите са били обстановката в Ливан, преговорите за световната търговия и реформата в Обединените нации. Буш е потвърдил, че подкрепя само искането на Япония за получаване на постоянно място в Съвета за сигурност. Меркел отказа да навлиза в темата, но като цяло се показа доволна въпреки всичко:

„Важно за мен е посланието, че президентът и американското правителство подкрепят реформирането на Съвета за сигурност. Към това се отнася и въпросът за бъдещите постоянни членки на съвета, разбира се – и други важни въпроси. За мен е много важна реформата в Съвета за сигурност, но тя ще успее, само ако другите страни, и най-вече тези с право на вето, също имат желание да прокарат тази реформа. В този смисъл мисля, че разговорите ми с американския президент изпращат добро послание.”

За обстановката в Пакистан президентът Джордж Буш каза, че генерал Мушараф знае добре неговото мнение и становището на американското правителство. Буш още веднъж призова за отмяна на извънредното положение в Пакистан:

„Искам да ви припомня, че Мушараф обеща да свали военната си униформа и да проведе нови избори. Това са положителни сигнали.”

„Хамбургер” на изпроводяк

Така независимо от някои свои разногласия Буш и Меркел демонстрираха в края на разговорите си хармония. Преди да си тръгне от ранчото германската канцлерка беше нагостена от американския си домакин с хамбургер по Крофърдски, което гостенката приветства горещо и заради факта, че ястието носи името на град от родината ѝ.

Споделяне

Още от Свят