Буш положи клетва за втори мандат и обеща да разшири свободата по света

В словото си на тържествената церемония по полагане на клетва за втори президентски мандат, президентът Буш се обърна не само към своите сънародници, но и към света, акцентирайки върху "силата на свободата" и "разчупване оковите на омразата".

Той обеща САЩ да се борят и да подкрепят демократичните движения и институции във всички страни и култури като крайната им цел ще бъде да се сложи край на тиранията по света.

Това не е задача, която ще бъде постигната с оръжие, макар че ние ще защищаваме себе си и нашите приятели с оръжие, ако това се наложи, каза президентът. Той определи като своя задача да помогне на другите да намерят себе си, сами да извоюват свободата си и да вървят по избрания си път.

Обръщайки се към народите на света Буш каза: "Нека всички, които живеят в тирания и безнадеждност, да чуят: Съединените щати няма да останат безучастни към подтисничеството ви, нито ще намерят извинение за потисниците ви. Когато вие се вдигнете за свободата си, ние ще сме с вас."

Буш прикани американците да преоткрият единството, което са почувствали след атентатите на 11 септември 2001 г.

Церемонията, която е първата по заклеването на американски президент след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., е съпроводена с изключителни мерки за сигурност.

Буш започна деня си с посещение на утринна литургия в църквата Свети Джон, придружаван от съпругата си Лора и двете си дъщери.

Както повелява конституцията, инагурацията започна точно по обед (12 ч. местно време), на западните стъпала на Капитолия.

С вдигната ръка, а другата положена върху семейната библия, президентът се закле да се бори за свобода в целия свят. Това е "най-сигурният път към мира в ерата на тероризъм", каза Буш.

Семейството на Буш, членове на Конгреса и други гости гледаха церемонията от специално построени трибуни пред Капитолия.

"Оцеляването на свободата на нашата земя все повече зависи от успеха на свободата в други земи. Най-добрата надежда за мир в нашия свят е разпространяването на свободата в целия свят", изтъкна в словото си Буш.

Той посочи, че Америка не иска да налага своя стил на управление на страните, които не желаят това. Допълни, че целта на Вашингтон е "да помага на останалите да открият собствения си глас, да завоюват собствената си свобода и да намерят своя път".

В речта си Буш не спомена Ирак или Афганистан и използва 27 пъти думата "свобода", отбелязва АП.

Американският президент призна, че има разногласия, породени от войните и от смъртта на американски войници, но подчерта, че те трябва да бъдат преодолени. Той припомни дните след атентатите на 11 септември, когато американци от всички слоеве на обществото и с различни политически виждания се бяха обединили в борбата срещу тероризма.

Буш също така говори за необходимостта да се разширят свободите в САЩ, за да може хората да решават какъв да бъде животът, а не правителството.

От Белия дом съобщиха, че текстът е бил преработен 21 пъти преди да бъде одобрен окончателно.

Разходите за тържествената церемония и парада са 40 милиона долара, набрани от частни дарения. По-голямата част от парите са предоставени от корпорации, дарили по над 250 000 долара, както и от продажба на билети и сувенири.

Федералното правителство на окръг Колумбия поема разходите за сигурността, които надхвърлят 20 млн. долара.

Целият район около Капитолийския хълм и Белия дом е отградена с кордон, тъй като инагурацията на президента е събитие от национално значение, съпроводено от специални мерки за сигурност.

Около 6 000 полицаи и 7 000 военни охраняват мероприятието, заедно с неназован брой тайни агенти.

В навечерието на церемонията Вашингтон се покри със сняг. За тържествата са планирани пищни фойерверки и светлинни илюминации. След това Буш ще даде обяд на ключовите донори на Републиканската партия.

Кореспондентът на ББС във Вашингтон посочва, че за разлика отпреди 4 години, сега президентът започва втория си мандат с ясно изразена изборна победа, но все още пред него има много предизвикателства.

Войната в Ирак става все по- непопулярна и проучванията на общественото мнение сочат, че рейтингът на одобрение към Буш е по-нисък в сравнение с този на останалите преизбрани президенти през последните години.

В момента одобрението към Буш е около 50 %.

Това вероятно ще го затрудни в провеждането на спорните реформи у дома и може да ограничи възможностите му за маневри в чужбина.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?