Буш получи мощна партийна подкрепа за своята твърдост и решителност

Републиканската партия откри своята Национална конференция в понеделник със серия от позовавания на атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г., като бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани заяви, че кандидат - президентът на демократите Джон Кери няма силата и куража да води държавата във войната срещу тероризма, пише в. Ню Йорк таймс.

Републиканският форум ще одобри официално номинацията на президента Джордж Буш и вицепрезидента Дик Чейни за втори мандат.

Редица авторитетни оратори, освен Джулиани - сред които бившият шеф на полицията в Ню Йорк и бившият прокурор по терористични дела - подчертаха лидерството на Буш в периода след 11 септември в града, който беше най - силно засегнат от трагедията.

На затъмнената сцена се изправиха трима роднини на жертви от терористичните атаки, застанали пред надпис "11 септември 2001", осветени в бяла светлина, които мълчаливо отдадоха почит на загиналите, докато телевизионните камери показваха хлипащите делегати в залата, осветени в тъмносиньо.

Преди конгреса Буш подчерта, че окончателна победа над тероризма не е възможна. "Не вярвам, че можем да го победим. Но вярвам, че можем да създадем връзки, така че тези, които използват като средство терора, да не бъдат приемани в големи части от света", каза Буш. Той определи борбата срещу тероризма като дългосрочна борба на идеологии.

Джулиани сравни Буш с Чърчил и Рейгън

В речта си пред конгреса бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани подчерта историческите заслуги на Буш, който е приел предизвикателството на тероризма. Преди 11 септември 2001 г. Западът провеждаше усмирителна политика към терористите, подобна на тази срещу Адолф Хитлер преди Втората световна война, каза Джулиани. Буш взе решението, че САЩ трябва да преминат от отбрана в офанзива, добави той.

По думите на Джулиани, няма значение как Буш е "демонизиран". Няма значение как медиите му се подиграват, тълкуват грешно или го оборват, заяви бившият кмет на Ню Йорк и припомни, че медиите са осмивали и Уинстън Чърчил. "Те подценяваха Роналд Рейгън. Но също като президента Буш, тези лидери бяха оптимисти. Лидерите трябва да бъдат оптимисти. Тяхната визия е извън настоящето, насочена към бъдещето на реалния мир и сигурност", посочи Джулиани, който определи тяхното лидерство като "принципно".

Решителността на Буш противопоставена на конформизма на Кери

Ораторите на републиканския форум използваха като повод атаките от 11 септември и превантивния удар срещу Ирак, за да се върнат към стратегията си за представяне на Буш като решителен лидер, а неговия опонент Джон Кери като нерешителен и конформист.

"Важно е да се види контрастът в подхода между двамата: президентът Буш е лидер, който има воля да се приема трудни решения, дори когато общественото мнение е против; и Джон Кери, чийто престой в Сената показва, че често променя решенията си, дори по важни теми", каза Джулиани, чийто последен кметски мандат съвпадна с атаките срещу Ню Йорк и който се превърна в лицето и символа на американската съпротива срещу терора в седмиците след 11 септември 2001 г.

По думите му, двамата претенденти са твърде различни във възгледите си за това как трябва да се борят с тероризма. Буш е на позицията, че тероризмът трябва да бъде ударен в източниците му, извън границите на САЩ, така че да се намали риска "да сме изправени срещу тероризма по улиците на Ню Йорк", каза Джулиани, според когото демонстрираното от Кери показва, че не би следвал такъв решителен курс.

Да, хората на публичен пост понякога променят мнението си или разбират, че не са били прави - случвало се е на мен, случвало се е на други - когато разберат, че са грешили или че обстоятелствата са се променили", заяви Джулиани. "Но при Джон Кери е по-скоро правило, а не изключение, да променя позицията си", добави той.

Независимо от принципната си подкрепа за Буш, Джулиани призна, че не е съгласен с части от партийната платформа на републиканците по темите забрана на абортите, на хомосексуалните бракове, контрола върху притежанието на оръжие.

Сенатор Маккейн даде рамо на Буш за войната в Ирак

Сенатор Джон Маккейн, който е популярен сред по-независимо ориентираните гласоподаватели и който често възразява на предлаганата от администрацията на Буш политика, защити решението на президента за превантивна война в Ирак.

"Нашият избор не е бил между доброто status quo и кръвопролитната война. Нашият избор беше между война и по-голяма заплаха. Не допускайте на никого да говори обратното. Нито на критиците ни в чужбина. Нито на политическите ни опоненти. И разбира се, на лукав филмов режисьор", каза Маккейн, визирайки режисьора Майкъл Мур.

Речта му бе посрещната с бурна реакция срещу Мур, който присъства на конгреса, и възгласи "Още четири години". Филмът на Мур "9/11 по Фаренхайт" е силно критичен към администрацията на Буш заради атентатите от 11 септември.

В обръщението си сенатор Маккейн каза, че Буш няма да намери покой докато Съединените щати не станат по-силни и по-сигурни.

Проучвания на общественото мнение показват, че Буш и Кери са с почти изравнени шансове преди изборите на 2 ноември.

Конференцията продължава във вторник, като се очаква пред делегатите да говори холивудската звезда Арнолд Шварценегер, който сега е губернатор на щата Калифорния.

Още от Свят