Буш предупреди Обама за заплахата от терористичен удар срещу САЩ

Буш предупреди Обама за заплахата от терористичен удар срещу САЩ

Седмица преди да напусне Белия дом, президентът Джордж Буш предупреди, че най-непосредствената заплаха, пред която ще се изправи наследникът му Барак Обама, е рискът от атака срещу САЩ.

На последната си пресконференция преди да сдаде властта на Обама, Буш заяви в понеделник, че има врагове, които искат да нанесат щети на американците.

Той смята, че Северна Корея може да има програма за обогатяване на уран, а Иран "все още е опасен".

Буш пожела на Обама късмет и му каза, че има добра подкрепа.

На среща с кореспондентите, които отразяват Белия дом, Буш им благодари за тяхната работа по време на неговите два президентски мандата. Той съобщи, че всеки ден през последните осем години, с изключение на неделните дни, е получавал сводка за състоянието на сигурността, предаде ББС.

Най-непосредствената заплаха, с която Обама и другите президенти след него ще трябва да се справят, е атака срещу нашата страна, каза Буш.

"Бих искал да отчета, че нещата не стоят така, но все още има враг, който би искал да нанесе щети на американците. Това ще бъде най-голямата заплаха", каза президентът.

Само осем месеца след като той бе избран за първи мандат, Америка преживя най- бруталния терористичен удар в историята си, атаките на 11 септември 2001 г.

На пространната пресконференция към Буш бяха отправени и той отговори на редица въпроси – за допуснати грешки, за икономиката, за Близкия изток и за това с какво ще се занимава след напускането на поста.

Той разкритикува позицията на Обама и неговите поддръжници, че моралният облик на САЩ в света трябва да бъде възстановен от щетите, нанесени му от тактиките за разпит в затвора "Гуантанамо" и едностранното нахлуване в Ирак.

"Не съм съгласен с оценката, че моралната ни позиция е пострадала," каза Буш. "Тя може да е пострадала сред част от елита, но хората все още разбират, че Америка означава свобода, че Америка е страна, която дава толкова голяма надежда", каза той.

Буш обаче призна, че е допуснал грешка да изнесе реч за американските войски в Ирак под плакат, на който пише, че мисията им там е приключила през 2003 г.

"В битката в Ирак САЩ и нашите съюзници надделяха," заяви Буш триумфално на 1 май 2003 г. на борда на самолетоносача Ейбрахам Линкълн в Тихия океан.

След това броят на американските войски в Ирак се повиши съществено и 140 000 от тях все още остават там в края на президентския му мандат.

Буш не е сигурен дали демокрацията в Ирак ще оцелее. "Въпросът в крайна сметка е дали тази демокрация ще оцелее, но това ще е въпрос за бъдещите президенти," каза той.

Като друго свое "разочарование" Буш посочи скандала с насилие върху затворници в Аби Граиб, както и това, че в Ирак не бяха открити оръжия за масово поразяване, макар това да бе причината САК да започнат войната срещу Саддам Хюсеин.

Буш заяви, че има воля да поиска от Конгреса отпускането на останалите 350 млрд. долара от спасителния пакет на правителството, ако Барак Обама го помоли за това.

Той освен това каза, че реакцията на урагана Катрина през 2005 г. в Ню Орлиънс е била достатъчно бърза, но призна, че нещата са могли да бъдат свършени по-добре.

Администрацията на Буш понесе остри критики от местните жители, затова, че са се почувствали изоставени непосредствено след бедствието.

По време на пресконференцията Буш неколкократно изрази подкрепа за Обама, пожелавайки му всичко най- хубаво и описвайки го като интелигентен и ангажиран, освен това "много по-добър в речите от мен".

Той прогнозира, че следващият президент внезапно ще осъзнае важността на това да е президент на САЩ – "на минутата, в която той влезе в Овалния кабинет...(или) той може да усети това в минутата, когато се закълне".

"Всичко, което аз знам е, че той ще го усети. Ще има момент, в който ще го усети", продължи Буш.

Запитан какво ще прави, когато заедно със съпругата си Лора напусне Белия дом, Буш каза: "Аз просто не мога да си представя себе си с голяма сламена шапка и хавайска риза, да седя на някой плаж".

Споделяне

Още от Свят