Буш предупреди Сирия и Иран да не допускат екстремисти в Ирак

Американският президент Джордж Буш обвини както местните поддръжници на Саддам Хюсеин, така и, както той се изрази, "чуждите терористи" за последните нападения в Ирак. Буш каза още, че САЩ няма да се изплашат от насилието и предупреди Иран и Сирия да не допускат през границите си екстремисти към Ирак, предадоха световните агенции.

През последните дни над 40 души бяха убити при различни атентати. Буш е поставен под натиск от политическите си опоненти за растящия брой американски жертви в Ирак.

По време на пресконференция в четвъртък Буш настоя Иран и Сирия да сътрудничат, да подсилят границите си и да не допускат преминаването на екстремисти в Ирак, предаде Си Ен Ен.

Американски военни служители казаха, че по всяка вероятност чужденци стоят зад четирите самоубийствени атентата в Багдад от понеделник, който стана най-кръвопролитният ден в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин.

"Баасистите се опитват да наложат хаос и страх, защото разбират, че свободен Ирак ще им откаже изключителните привилегии, които имаха по времето на Саддам Хюсеин", заяви Буш на пресконференция в Белия дом. Чуждестранните терористи, продължи той, "се опитват да създадат условия на страх, защото самите те се страхуват от съществуването на свободна и мирна държава в част на света, където терорът е намирал последователи. Именно от тази свобода терористите се страхуват най-много".

Президентът увери, че Ирак и Афганистан ще бъдат "стабилни независими държави". Той потвърди, че смята въоръжените акции на САЩ в тези страни за оправдани, обеща, че започнатото ще бъде доведено до край, и увери, че съпротивата на "враговете на свободата" ще бъде преодоляна. По неговите думи коалициите в Ирак и Афганистан се разрастват и укрепват.

Междувременно ИТАР- ТАСС съобщи, че на 1 ноември в Ирак ще започне въстание срещу чуждестранното присъствие в страната, за което се призовава в разпространено в Багдад изявление на ръководството на бившата управляваща партия Баас. Въстанието трябва да започне с обща тридневна стачка, се посочва в документа.

От 1 ноември трябва да преустановят работа всички официални и неофициални учреждения, да спре транспортът, да бъде прекратена търговията, се подчертава в обръщението. В него има и заплаха за "живота и имуществото" на всички, които не подкрепят апела на ръководството на Баас.

Американците са склонни да смятат, че зад последните мащабни атентати в Багдад стои Иззат Ибрахим Дури, бивш заместник-председател на Революционния команден съвет по времето на Саддам Хюсеин - втори по значение пост в тогавашен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на военни и разузнавателни източници.

Смята се, че Дури е способен щедро да финансира въоръжената съпротива в Ирак. Военните в САЩ изпитват сериозно безпокойство и от тенденцията бивши съратници на Саддам Хюсеин да организират атентати, като обединяват усилията си с чуждестранни терористи, отбелязва агенцията.

В същото време в Ирак продължават нападенията срещу силите на водената от САЩ коалиция и срещу иракската полиция. Поне за двама цивилни беше съобщено, че са убити, а други - ранени, след като беше открит огън по полицейски участък в град Мосул в Северен Ирак.

Бяха нападнати и американски военни постове в Тикрит и Киркук. В Киркук иракската полиция заяви, че войниците са отговорили с картечен огън.

На пресконференцията си в четвъртък Буш направи паралел между самоубийствените атентати в Ирак и терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Според разузнавателни източници, цитирани от Би Би Си, групировката Ал Каида вероятно е замесена в четирите атентата в Багдад от 27 октомври.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?