Буш пристигна на необявена визита в Ирак

Буш пристигна на необявена визита в Ирак

Американският президент Джордж Буш пристигна в понеделник на необявена визита в Ирак, където ще се запознае с напредъка на американските войски в провинция Анбар, съобщи Белият дом. По план той трябва да вечеря с войниците и да се срещне на четири очи с командирите им, с американския посланик в Багдад, с иракския премиер Нури ал-Малики и с местни племенни вождове.

Президентският самолет Air Force One се приземи под палещото слънце на военновъздушната база Ал Асад в провинция Анбар. Тази провинция е избрана за посещението на президента, тъй като там има “забележим обрат”, се посочва в съобщението на Белия дом, цитирано от СиЕнЕн.

Буш смята, че в сунтиската провинция на запад от Багдад е постигнат успех. Там американските войски и местни племенни лидери воюват заедно срещу структури на Ал Каида.

Командващите на военноморските сили в Анбар са казали на Буш, че духът на войските е висок, независимо от продължителността на ротациите.

Очаква се Буш да направи изявление от базата. За разлика от предишните си две визити в Ирак, той няма да посети Багдад, а ще остане около 6 часа в силно укрепената база на запад от столицата.

Той ще говори пред 750 военнослужещи, а след това ще отпътува за Австралия.

Заобикаляйки столицата Багдад, Буш изразява символично недоволството си от политическата парализа, обхванала столицата. Това, според експерти, отразява надеждите на Вашингтон, че процесът на напредък в решаване на проблемите на страната, трябва да започне на местно ниво.

Въздушната база Ал Асад е от 1970 г. и е била използвана от силите на Саддам Хюсеин. В нея са разположени около 10 000 американски войници, предимно морски пехотинци.

Базата, която е недалеч от река Ефрат, е между Багдад и границата със Сирия, откъдето се смята, че в Ирак проникват множество чужди бунтовници.

С изненадващото посещение в зоната на бойните действия Буш вероятно се стреми да засили аргументите си за увеличаване на американското военно присъствие за стабилизиране на страната.

Предстои Конгресът да реши дали има ефект от изпращането на още 30 хил. американски войници в Ирак. Министърът на отбраната Робърт Гейтс пристигна преди Буш и свика среща на висшите политически лидери на страната, за да подчертае надеждата на администрацията, че всички страни и фракции в Ирак ще започнат процес на национално помирение. Гейтс разговаря с високопоставени американски служители, включително командващия войските на САЩ ген. Дейвид Петреъс и посланика на Вашингтон Райън Крокър, преди да проведе срещата с премиера Нури ал-Малики, президента Джалал Талабани и други висши иракски представители.

През следващата седмица ген. Петреъс и посланик Крокър трябва да дадат показания пред Конгреса. Тяхната оценка заедно с доклада за напредъка, представен от Белия дом на 15 септември, трябва да решат, какъв ще бъде следващият ход във войната в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?