Буш призова Иран да изчисти докрай проблема с ядрената си програма

Буш призова Иран да изчисти докрай проблема с ядрената си програма

Американският президент Джордж Буш настоя Иран да изчисти докрай своята ядрена програма, или в противен случай рискува по-нататъшна международна изолация.

В сряда той изрази увереност, че европейските партньори на Вашингтон  - Великобритания, Франция, Русия и Германия, ще го подкрепят за Иран и ще продължат да гледат на иранските ядрени амбиции като на проблем, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Тези страни разбират, че иранският ядрен въпрос продължава да бъде проблем, който трябва да се реши от международната общност", заяви в сряда Буш по време на пътуване до щата Небраска.

Буш не спомена Китай. Той каза, че увереността му се базира на разговорите, които американският държавен секретар Кондолиза Райс и неговите съветници по националната сигурност са имали със своите колеги от Великобритания, Франция, Русия и Германия. Вашингтон се стреми да запази досегашната строга политическа линия към Техеран, която публикуваният в понеделник доклад на американското разузнаване рискува да смекчи, отбелязва Асошиейтед прес.

Буш призова иранците да разкрият каква е целта на ядрените им разработки и така да изчистят името си пред международната общност. Той допълни, че Техеран трябва да направи стратегически избор, да приеме призива за прекратяване на обогатяването на уран и да седне на масата за преговори, или пък да продължи по пътя на международната изолация.

Междувременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад каза, че Иран има нужда от 50 000 центрофуги, за да обогатява уран за нуждите на ядрената си програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако искаме да разполагаме с ядрено гориво, което да захранва за една година една ядрена централа, ние трябва да имаме 50 000 центрофуги за обогатяване на уран", каза президентът в реч в иранската провинция Илам.

В последния си доклад за иранската ядрена програма Международната агенция за атомна енергия обяви, че Иран е постигнал средносрочната си цел да сглоби 3000 центрофуги за обогатяване на уран в центъра за ядрени изследвания в Натанз.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?