Буш призова Израел да спазва пътната карта за мир в Близкия Изток

Буш призова Израел да спазва пътната карта за мир в Близкия Изток

Американският президент Джордж Буш призова израелския премиер Ариел Шарон Израел да спазва обещанията си, поети в международния мирен план за Близкия изток, известен като пътната карта за мир. В същото време американският президент се обърна и към палестинците, призовавайки ги да подкрепят плана на Шарон за изтегляне от ивицата Газа и да разформироват въоръжените си групировки.

На среща между Буш и Шарон в ранчото на американския президент в Тексас в понеделник, американският президент предупреди израелския лидер, че трябва да спре разширяването на израелски селища на Западния бряг. Джордж Буш заяви пред Ариел Шарон, че строежът на израелски селища в окупираните територии е неприемлив и нарушава пътната карта за мир.

"Израел има задължения съгласно пътната карта. Пътната карта ясно заявява "никакво разширяване на селищата". Ние ще продължим да работим с Израел по неговите задължения. И палестинците имат своите задължения. Изглежда тук САЩ имат важната роля да припомнят на хората техните задължения и да работят с тях и да продължат да работят с хората за постигането на мира", заяви американският президент, цитиран от Би Би Си.

Джордж Буш обаче не уточни как Вашингтон може да накаже нарушенията на споразумението.

Палестинците обвиняват Израел, че заграбва палестинска земя и прави невъзможно създаването на жизнеспособна палестинска държава.

От своя страна израелският лидер Ариел Шарон не показа разочарование от позицията на американския президент. "Не, не съм разочарован. Мисля, че и двамата сме ангажирани с пътната карта, а планът съдържа подробности по този въпрос", каза Шарон.

На пресконференцията в Тексас Шарон заяви, че големите израелски блокови селища на Западния бряг ще останат, независимо от последствията. Той обеща незаконните селища да бъдат премахнати и Израел да спази ангажиментите си по пътната карта.

Шарон потвърди подкрепата си за независима палестинска държава, като заяви:"Ние желаем палестинците да се самоуправляват в собствена държава, съществуваща в мир и сигурност в съседство с Израел, която да има "териториална непрекъснатост" в Юдея и Самария /Западния бряг/". Агенция Франс прес поясни, че терминът "непрекъснатост" означава, че палестинската държава няма да бъде разпокъсана от еврейски колонии, които да възпрепятстват свободното придвижване на палестинци.

Шарон заяви, че израелците мечтаят за мирен живот за себе си и за всички хора в Близкия изток.

В Рамала водещият палестински представител Саеб Еракат заяви, че прекратяването на дейностите около селищата е ключът към всичко. Той изрази надежда, че израелският премиер ще се вслуша в казаното от американския президент.

В същото време Джордж Буш се обърна и към палестинците с призив да подкрепят израелския план за изтегляне на заселниците от ивицата Газа.

Американският президент призова още палестинците да разформироват въоръжените си групировки, както се предвижда в пътната карта за мир в Близкия изток.

Призивът му бе подкрепен от Ариел Шарон, който се обърна към палестинския президент Махмуд Абас да положи повече усилия за разформироването на въоръжените палестински групировки, след като през почивните дни бяха изстреляни ракети и минометни снаряди срещу еврейски колонии и позиции на израелската армия в ивицата Газа.

Обстрелът дойде след като израелската армия застреля трима палестински юноши, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят