Буш призова за решителен отпор на тероризма

Американският президент Джордж Буш заяви в петък, че на всеки атентат трябва да се отговаря решително.

"Дълг на всяко правителство е да се бори и да ликвидира заплахата на тероризма", каза Буш в реч в Белия дом за първата годишнина от интервенцията в Ирак. Президентът говори пред представители на правителството, Конгреса, въоръжените сили и дипломати от 84 страни.

Буш зави, че обикновените граждани са се оказали на фронтовата линия и в интерес на всяка страна и на всяко правителство е да се борят за унищожаване на тази заплаха.

Той изтъкна необходимостта от по-голяма решителност, за да се даде отговор на всяка атака. По думите на президента няма неутрален терен в борбата с тероризма и никакви отстъпки няма да намалят омразата на терористите. "Ние никога няма да се огънем пред насилието", обеща Буш.

Той добави, че годишнината от началото на войната в Ирак е повратна точка за Близкия изток и е решителна стъпка напред в освобождаването на човечеството. Президентът Буш заяви, че отстраняването на Садам Хюсеин е предизвикало различия между съюзниците, но сега тези различия са в миналото.

Много съюзнически страни дадоха жертви както в Ирак, така и в Афганистан, посочи американският президент. Сред загиналите военни и цивилни има синове и дъщери на Австралия, България, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Корея, Полша, Румъния, Испания, САЩ, Турция и други страни, продължи Буш.

През последните години терористите нанасяха удари от Испания до Русия, в Израел, Източна Африка, Мароко, Филипините и Америка, те взеха на прицел и арабски страни като Саудитска Арабия, Йордания и Йемен, припомни президентът.

"Всеки признак на слабост или отстъпление само насърчават тероризма и са покана за още насилие във всички страни. Единственият сигурен начин да защитим народите си е чрез нашите единни и решителни действия", призова Буш.

Днес всяка страна има интерес Ирак да бъде свободен, мирен и демократичен, независимо какво е било мнението ѝ в миналото при започването на войната срещу Саддам Хюсеин, посочи в словото си Буш.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?