Буш прогнозира, че Хилари Клинтън ще е демократическият кандидат-президент

Буш прогнозира, че Хилари Клинтън ще е демократическият кандидат-президент

Сенаторката и бивша първа дама на САЩ Хилари Клинтън ще спечели президентската кандидатура на своята Демократическа партия за изборите догодина. Тази прогноза направи настоящият американски държавен глава Джордж Буш в интервю за книгата "Евангелисткият президент", чийто автор е репортерът от вашингтонския вестник The Examiner Бил Самън и която излиза на пазара в понеделник.

Същото издание по-късно пусна и новината, че Буш тайно съветвал Хилари Клинтън,за да повлияе върху позицията ѝ за военното присъствие в Ирак.

Нарушавайки самоналоженото мълчание за предстоящите избори, Буш направи прогноза, че Хилари Клинтън ще е демократическият кандидат, но ще бъде победена на изборите догодина от републиканския претендент.

"Мисля, че нашият кандидат може да я победи, но борбата ще е трудна", казва президентът в интервю, взето от Самън в края на юни, чиото откъси сега публикува The Examiner.

Буш прогнозира, че бившата първа дама и сегашна сенаторка ще победи претендентите за демократическата кандидатура Барак Обама и Джон Едуардс, защото "тя има национално присъствие, а тези първични избори са национални". "Следователно личността с национално присъствие, която може да събере достатъчно пари и да води кампания на множество места, има голям шанс да получи номинацията", казва президентът Буш.

Говорителката на Белия дом Дейна Перино обясни, че Джордж Буш решил да наруши мълчанието си, "защото е трудно да не се говори за изборите през 2008. Интересът към тях е голям и изборите са ключови", добави тя.

Засега президентът не е проявил публично предпочитания към някой от претендентите за републиканската президентска кандидатура. Според в. "Вашингтон пост" обаче Буш изразил изненада в частен разговор, че бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани продължава да е фаворит въпреки либералните си възгледи по социални и културни въпроси, които не са в синхрон с консервативните позиции на партията, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?