Буш разпореди проверка на разузнаването

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви днес създаването на независима комисия за разследване на причините, накарали американското разузнаване да смята, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване, предадоха световните агенции.

"Създавам независима анкетна комисия, съставена от представители на двете партии (Републиканската и Демократическата), която да анализира какво можем да направим, за да се борим по-добре срещу тероризма", заяви Буш пред журналисти в Белия дом.

Президентът ще посочи членовете на комисията и срока за представянето на доклада, който се очаква да бъде обявен след президентските избори през ноември, за да за да се избегне вероятността резултатите от него да станат тема на предизборната кампания. Демократите обаче искат резултатите да бъдат готови тази година, посочва Ройтерс.

Решението на Буш да разпореди независимо разследване усилва натиска към британския премиер Тони Блеър, към когото бяха отправени аналогични искания.

Говорител на британския премиер обяви, че британското правителство ще обяви скоро как възнамерява да адресира проблемите с качеството на разузнавателната информация преди войната в Ирак.

Макар че заплахата от оръжията за масово унищожение на Саддам да бяха основният аргумент за военната инвазия в Ирак, оглавявана от САЩ и с участието на Великобритания, през следващите месеци такива оръжия не бяха открити.

"Най-напред искам да знам всички факти", каза пред репортерите Буш. "Знаем, че Саддам Хюсеин имаше намерението и способността да предизвика големи щети. Той беше заплаха", посочи президентът.

Буш добави, че ще се срещне скоро с Дейвид Кей, който ръководеше американския екип, издирващ забранени оръжия в Ирак, и миналата седмица заяви, че според него такива оръжия няма да бъдат намерени в Ирак. Кей призова независима комисия да разследва разузнавателните служби, които според него са длъжни да дадат обяснение за несъответствията в информацията, използвана преди войната.

Представители от администрацията на Буш казаха, че разследването може да разгледа и начините, по които разузнавателните служби са добивали информация за други режими, разглеждани като заплаха за САЩ - като Северна Корея и Либия, както и групировки като Ал Каида.

Тони Блеър под натиск да назначи независимо разследване

Самият Тони Блеър е под нарастващ натиск да разпореди независимо разследване на разузнавателните данни, които оправдаха включването на Великобритания във войната в Ирак.

Консерваторите ще внесат предложение за независимо разследване в понеделник, подкрепени от Либералдемократите, предаде Би Би Си.

Министри от кабинета на Блеър обаче категорично отхвърлят тези предложения, като твърдят, че е имало "категорични" доказателства за това, че Саддам Хюсеин е имал оръжия.

В сряда депутатите ще дебатират доклада на съдия Хътън във връзка с обстоятелствата около смъртта на британския правителствен оръжеен експерт Дейвид Кели, във връзка с излъчен от Би Би Си репортаж през май 2003 г., че правителството е преувеличило заплахата от оръжията на Саддам. Разследването на лорд Хътън, оповестено преди дни, оневини изцяло премиера и Тони Блеър и правителството, като установи, че те не са оказвали давление върху разузнаването и не са манипулирали данните с цел да оправдаят участието на Великобритания във войната. Докладът на Хътън обаче не коментира по същество съдържанието на разузнавателната информация, което разочарова критиците на войната.

Миналата седмица от "Даунинг стрийт" казаха, че ще изчакат дали групата, проучваща Ирак, ще излезе с доказателства за оръжия за масово поразяване.

Лидерът на торите Майкъл Хауърд обаче каза, че макар все още да смята войната в Ирак за оправдана, назначаването на независимо разследване за качеството на разузнавателната информация преди инвазията е необходимо.

Пред радио Би Би Си той изрази очакването си разследването да бъде възложено на независима личност, "с висока репутация", евентуално частен консултант.

Лидерът на лейбъристите в парламента обаче каза, че е видял "категорични доказателства", че Саддам Хюсеин е притежавал химически и биологични оръжия.

"Аз видях тези разузнавателни данни, видя ги също и министър - председателят", заяви той пред Би Би Си.

Това формира нашето решение да свалим Саддам и мисля, че бяхме прави, добави той.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?