Буш съкращава военния бюджет с 10 млр. долара от догодина?

Администрацията на президента Буш е решила да намали в пъти правителствените разходи от догодина, като една от основните "жертви" на планираните мерки за икономия на средства е министерството на отбраната, съобщи в понеделник в. Вашингтон таймс.

В съответствие с планирания бюджет за 2006 -та финансова година, която започва на 1 октомври 2005 -та, ще бъдат съкратени разходите по няколко военни програми.

Представител на Пентагона, пожелал анонимност, съобщи, че Белият дом възнамерява да съкрати финансирането на ведомството с близо 10 милиарда долара за една година.

Белият дом отрича подобни планове. Оттам посочват, че все още тече разработването и съгласуването на бюджета и окончателни решения не са приети.

През 2000 година, когато Буш встъпи в длъжност, бюджетът за отбрана беше 300 милиарда долара, но през следващите години се увеличи нееднократно. През август т.г. Буш определи военен бюджет в размер на 417 милиарда долара.

Планът на Пентагона за следващите години е базиран на прогнозата за увеличаване на финансирането приблизително с 20 милиарда долара на всеки две години.

Сега обаче служителите във ведомството очакват значително съкращаване на бюджета за военни програми. Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд вече отмени няколко текущи проекта и в частност тези, свързани с разработване на нови артилерийски системи. Под риск е поставено пускането на разузнавателен спътник и работата по нови видове въоръжения за военноморските сили и модел военни хеликоптери от ново поколение.

Споделяне

Още от Свят