Буш: САЩ ще прекратят зависимостта си от вноса на петрол

Буш: САЩ ще прекратят зависимостта си от вноса на петрол
В началото на една трудна политическа година президентът Джордж Буш използва годишното си послание “За състоянието на Съюза”, за да заяви, че САЩ трябва да сложат край на зависимостта си от внасяния от чужбина петрол. Намаляването с над 75 процента на вноса на петрол от Близкия Изток до 2025 година е една от целите на страната, заяви Буш, цитиран от световните агенции.

В речта си, изнесена във вторник, Буш предупреди, че САЩ са застрашени от опасности и упадък, ако не се изправят срещу външните заплахи. Доминираща тема в обръщението му бяха въпросите на сигурността, като Буш се зарече в борба за защита на свободата.

Като декларира, че САЩ трябва да скъсат със зависимостта си от внос на петрол от нестабилни райони, Буш заяви, че САЩ се нуждаят от нови технологии, които да заменят петролния внос от страните от Близкия Изток. Той настоя финансирането на изследвания за чиста енергия, включително от ядрени и възобновяеми източници, да нараснат с 22 процента.  

Президентът уточни, че от 2001 г. досега правителството му е отпуснало близо десет милиарда долара за развитие на алтернативни енергийни източници

“Използвайки таланта на хората и технологиите, които имаме тук, в Америка, страната ни може да надмогне стадия на икономика, основаваща се на петрола, и да загърби зависимостта си от близкоизточния петрол", подчерта Буш.

Експресно проучване на общественото мнение, поръчано от СиЕнЕн, Ю Ес Ей Тудей и Галъп, направено веднага след обръщението на Буш пред двете камари на Конгреса, показва, че повече от половината анкетирани са възприели положително посланието му.

Предложението на Буш за намаляване на зависимостта от внос на петрол става в момент, когато повечето американци са загрижени за растящите цени на бензина и отоплението за бита.

Буш заяви, че ще бъдат засилени изследванията за създаване на по-добри батерии за хибридни и електроавтомобили, както и за автомобили, които не замърсяват околната среда. Ще бъдат стимулирани методи за производство на етанол не само от царевица, но и от дървесни стърготини и други суровини.

Във връзка с постигането на тези цели американският президент обяви федерална образователна инициатива, чрез която да бъдат удвоени усилията на федерално ниво към най- решаващите базисни изследователски програми в областта на природните науки през следващите 10 години.

“Това финансиране ще подкрепи работата на най-креативните умове в Америка”, които са ангажирани в обещаващи области като нанотехнологиите, алтернативни енергийни източници, суперкомпютри, каза Буш.

Частните инвестиции в проучването и прилагането на този вид технологии ще бъдат насърчени и чрез данъчни механизми.

Лидери на световната икономика

По отношение на външната политика Буш призова американците да изберат да действат срещу изолационизма и да засилят икономическите си връзки с други държави.

Нашият избор е да действаме уверено в преследване враговете на свободата или да отстъпим от задълженията си, с надежда за по-лесен живот, очерта алтернативите Буш. Ние ще изберем да градим своя просперитет като лидери на световната икономика, посочи президентът.

По думите му САЩ трябва да търсят нови подходи към глобалните пазари, но не и да разчитат на протекционизъм. Президентът отбеляза, че в новата динамична ситуация Америка е изправена пред нови конкуренти като Китай и Индия.

Той обеща да съкрати разходите чрез орязване на 140 правителствени програми, които не са свързани със сигурността, за да ограничи гигантския бюджетен дефицит.

Победата в Ирак ще доведе американските войски у дома

Буш се изказа оптимистично за войната в Ирак, в която от март 2003 г. досега  загинаха над 2 200 американски военнослужещи.

“Пътят към победата е пътят, по който нашите войски ще поемат към дома”, каза Буш.

“След като постигнем напредък в Ирак и иракските части поемат повече отговорности, ще можем да намалим частите си в страната, но тези решения ще се взимат от военното ни командване, а не от политиците във Вашингтон", посочи Буш.

САЩ ще останат в Ирак, "за да спечелят, вместо да се приберат безславно" у дома. "Ние сме в тази битка, за да спечелим, и сме на път да го направим", добави той.

По думите на президента бързото изтегляне на американските части от Ирак ще означава да бъдат изоставени иракските съюзници и те да бъдат обречени на смърт или затвор.

“Това ще означава да дадем властта на хора като Бин Ладен и Заркауи в една страна от стратегическо значение и ще покаже, че думата на Америка не тежи", каза американският президент.

Светът не бива да допуска Иран да придобие ядрено оръжие

Той отдели внимание и на Иран – страната, за която САЩ и ЕС подозират, че използва цивилна програма за развитите на атомна енергия, за да създаде атомни оръжия.

Той определи Иран като страна, държана за заложник от малък религиозен елит, който изолира и репресира народа си.

Иран провокира света с ядрените си амбиции и светът не трябва да допуска режимът в Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Америка ще продължи да настоява светът да се противопостави на тази заплаха, заяви Буш.

Буш се обърна към иранците директно с думите: “Америка уважава вас и страната ви и се надяваме един ден да бъдем близки приятели с един свободен и демократичен Иран". Той призова иранския режим да прекрати подкрепата си за тероризма "в палестинските територии и Ливан".

Буш призова радикалната групировка Хамас, която спечели изборите в Палестинската автономия, да “признае Израел, да се разоръжи, да отхвърли тероризма и да работи за дълготраен мир”.

Трудна политическа ситуация

Според СиЕнЕн речта на Буш е била прекъсната от аплаузи 64 пъти, като единият път ръкоплясканията са дошли откъм представителите на Демократическата партия в тази част на обръщението, когато президентът казва:

“Конгресът не предприе действие миналата година по моето предложение за запазване на социалната сигурност...”

Най-дългите аплаузи са продължили 52 секунди, по повод споменаването на ветерана от войната Даниел Клей. Речта на Буш беше общо 50 минути.

Експресното социологическо проучване сред 464 американци, които са проследили изказването, показва, че 48% са реагирали положително на речта. Това е доста под 75-те процента, които са приели позитивно традиционното обръщение на президента през 2002 г., отбелязва СиЕнЕн.

Двадесет и седем на сто от зрителите декларират общо взето позитивна реакция, а изцяло негативна реакция заявяват 23 процента.

Тъй като проучването е правено само сред хора, които са гледали излъчваната на живо реч, то отразява по- благоприятните мнения, отколкото биха изглеждали резултатите при проучване сред общата публика в страната. От гледалите обръщението на Буш 43 на сто са републиканци, 23% са демократи, 34% са независими.

Публичната подкрепа за неговата дейност през последните месеци спада заради войната в Ирак и политическите проблеми у дома, като в момента одобрението към Буш е около 41 процента.

Той беше подложен на остри критики заради неадекватната реакция на администрацията веднага след опустошителния ураган Катрина, който през август връхлетя района на Ню Орлиънс. В обръщението си Буш заяви, че градът бавно се възстановява.

Републиканците са подложени на нарастващ вътрешен натиск, който вероятно ще се усилва с наближаването на изборите през ноември.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?