Буш: САЩ ще запази нападателната си стратегия срещу тероризма

Съединените щати ще запазят нападателната си стратегия в борбата срещу тероризма, ще продължим да преследваме неуморно терористите из целия свят, обяви американският президент Джордж Буш в обръщение по повод 3-годишнината от терористичната атака срещу САЩ на 11 септември.

Цяла Америка запази минута мълчание в 8.46 ч. нюйоркско време в събота. Точно по това време преди три години бе извършен първия атентат срещу едната от кулите - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. При атентатите с четири похитени самолета в Ню Йорк, в Пентагона и в Пенсилвания загинаха близо 3000 души.

По време на обръщението си американският президент бе заобиколен от роднини на жертви на терористичните удари, както и на загинали пожарникари при опитите за спасяване на хора от рухналите кули на Световния търговски център.

Буш нарече атентатите от 11 септември повратна точка за американската нация и определи като цел на врага да принуди Америка да се отдръпне от света. "Нашата нация пое мисия: ние ще победим този враг", подчерта президентът. Той изтъкна, че американските войници в Ирак и Афганистан имат исторически мисии и САЩ са решени да разпространят демокрацията в Големия Близък изток, защото тя ще донесе желаните от всички мир и сигурност в региона.

Обръщението бе излъчено пряко по електронните медии, след като Буш запази минута мълчание в памет на жертвите на моравата пред Белия дом.

В Масачузетс, откъдето е избран за сенатор, кандидатът на демократите за президент Джон Кери обяви 11 септември за "най-лошият ден, който някога сме преживявали и който пробуди най-доброто в нас". Свободата ще победи тероризма, а любовта на американците към тяхната родина засенчва мрака на омразата, заяви Кери на възпоменателна церемония в столицата на щата Бостън.

Още от сутринта хиляди близки на жертвите от атентатите се събраха в Ню Йорк на мястото, където преди три години се срутиха кулите близнаци, след като два отвлечени самолета се забиха последователно в тях. На висок глас започна четенето на имената на всички 2749 загинали. До момента са идентифицирани 60 % от жертвите в Световния търговски център, отбеляза АП, като някои от телата е невъзможно да бъдат разпознати. След залез слънце, на мястото, където се издигаха кулите, бяха прожектирани огромни светлинни лъчи, които останаха през цялата нощ. На мястото на двете кули вече са положени основите на небостъргач, наречен Кула на свободата, който трябва да е висок 533 м и да бъде завършен през 2009 г.

Церемония бе проведена и в Пентагона, станал цел на третия отвлечен самолет, при чието взривяване загинаха 184 души загинаха при взривяването на третия отвлечен самолет. Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд произнесе реч на гробището - мемориал Арлингтън.

В цяла Пенсилвания камбаните забиха в минутата, когато четвъртият похитен самолет падна в щата и загинаха 40 пътници на борда, както и екипажа. Близки на жертвите се събраха на поляната, където падна отвлечения самолет.

Възпоменателни служби се състояха навсякъде в Съединените щати, в цялата страна биеха църковните камбани.

Светът отбеляза 11 септември, Русия поиска ново партньорство срещу тероризма

С възпоменателни церемонии в различни краища на света бе отбелязана третата годишнина от 11 септември. Англичани положиха цветя пред американското посолство в Лондон и откриха мемориална градина във една от военновъздушните бази, предаде АП.

Американски дипломати, туристи от САЩ и унгарски граждани се събраха пред парламента в Будапеща на церемония по случай тъжната годишнина. Бъдещият премиер на Унгария Ференц Дюрчани окачестви атентатите отпреди три години в Ню Йорк и Вашингтон като ужасни и брутални и припомни и за терористичните нападения на други места в света като Мадрид, Истанбул, Бали и Беслан.

Християнски, еврейски, будистки и мюсюлмански лидери заедно почетоха в джамия в Сидни трите хиляди загинали при атентатите на Ал Каида. Богомолците си припомниха и за жертвите от североосетинския град Беслан, както и от последния атентат срещу посолството на Австралия в Джакарта.

Руското външно министерство излезе с декларация, в която се заявява че единствената възможност за защита от тероризма е той да бъде унищожен.

"Не всички тогава (на 11 септември 2001 г.) схващахме изцяло доколко всъщност е опасен врагът, който ни нападна. Целият свят осъзна това, когато потрепера от друг варварски акт на терористи - този път в Русия, през септември т.г.", се казва в документа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На новото измерение на терористичната заплаха трябва да се противопостави качествено ново равнище на антитерористичното партньорство, свободно от "двойни стандарти", подчертава руското министерство на външните работи.

Непосредствено след терористичния атентат в Беслан, при който загинаха над 300 души, повечето деца, руският президент Владимир Путин обвини западните страни в двойствен стандарт спрямо терористите, визирайки отношението им към Ал Каида и към чеченското сепаратистко движение, посочено от Москва за вдъхновител и организатор на атентата.

Арабските страни също изразиха скръбта си за жертвите на терористичните удари в САЩ, предаде АП. Повечето вестници, сайтове и обикновените хора обаче смятат, че водената от САЩ война срещу тероризма и подкрепата на Вашингтон за Израел са довели до увеличаване на нестабилността и до разпространение на екстремизма в световен мащаб. Атаките на Израел срещу палестинците се сравняват с дейността на радикалните ислямистки групировки.

По БТА

Споделяне

Още от Свят