Буш създаде Група за стабилизиране на Ирак

Президентът Джордж Буш обяви реорганизация на американските усилия за стабилизиране на Ирак и за целта създаде специален екип начело със съветничката по националната сигурност Кондълиза Райс, предаде Ройтерс.

Екипът, наречен Група за стабилизиране на Ирак, включва представители на Държавния департамент и на министерствата на външните работи и на търговията.

Той ще координира американските усилия в четири направления на политиката към Ирак и Афганистан - борбата с тероризма, икономическите въпроси, политическите институции и комуникациите, посочва Ройтерс. Белият дом подчерта, че създаването на Групата за стабилизиране на Ирак не ограничава правомощията на Пентагона. "Пентагонът остава водещото ведомство.

Групата за стабилизиране ще помага на министерството на отбраната и на коалиционните сили", каза говорителят на Белия дом Скот Маклелън. Той подчерта, че министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд и гражданският управител на Ирак Пол Бремър са изиграли голяма роля за формирането на групата.

Според АФП по този начин Белият дом опровергава предположенията, че президентската администрация се стреми да разшири контрола си над политиката към Ирак за сметка на Пентагона.

По БТА

Още от Свят