Буш се представи по-убедително в сравнение с 2000 г.

Първите проучвания на общественото след изборите на 2 ноември, спечелени от президента Джордж Буш, показват, че той се е представил доста по-убедително в сравнение с надпреварата от 2000 година. Тогава той спечели президентския пост с минимална преднина пред опонента си Ал Гор.

Американците предпочетоха приемствеността

Яростно хулен в чужбина, особено в "Старата Европа", 43-ият президент на САЩ бе преизбран от американците за втори мандат, въпреки че политиката му предизвика рязко разделение сред общественото мнение в собствената му страна. В най-скъпоструващата предизборна кампания в САЩ се намесиха пряко или косвено влиятелни чуждестранни медии и политици, както и най-издирваният човек в света - Осама бин Ладен.

Още

Един от ключовете към доброто представяне на Буш тази година беше убедителното му представяне във Флорида. Ако на миналите избори президентът успя да се наложи над Гор с едва 0.01 на сто от гласовете, то сега Буш победи Кери във Флорида с 5 - процента разлика. На изборите през 2000 година Буш стана президент въпреки, че общият брой на подадените гласове бяха в полза на неговия опонент - тогава Буш спечели в Избирателната колегия.

Сега, както по всичко личи, президентът е спечелил срещу опонента си Кери включително и по общ брой подадени гласове в негова полза.

Няколко цифри от социологическите проучвания, направени непосредствено след гласуването на 2 ноември, доказват, че за последните 4 години доверието на американските избиратели към Джордж Буш доста се е повишило. Цели 10 процента от избирателите, регистрирали се като демократи, са гласували в полза на настоящия президент. 93 процента от обявилите се за републиканци са дали гласа си за Буш - с 2 процента повече в сравнение с предишните избори.

Другият голям успех на Буш на тези избори е подкрепата на испаноговорящите избиратели, смятани доскоро за традиционен електорат на демократите. Според проучванията на общественото мнение на 2 ноември за Буш са гласували 42 процента от испаноговорящите избиратели - с цели 7 на сто повече в сравнение с 2000 година. Буш има мнозинство пред Кери и сред избирателите-католици - 51 на 48 процента. По време на кампанията сенаторът от Масачузетс, който е католик, се опитваше да експлоатира религиозната тема, още повече, че последният американски президент-католик - Джон Кенеди, също е от Масачузетс.

Кери е спечелил доверието на най-младите гласоподаватели - тези между 18 и 29 годишна възраст, където съотношението на силите е 54 на 44 в полза на Кери. Във всички останали възрастови групи обаче предимство има настоящият президент. За него са гласували и хората с годишен доход от и над 50 хиляди долара. По-бедната част от населението на САЩ е дала гласа си за Кери. За Джон Кери са гласували и хората с най-нисък и най-висок образователен ценз: 50 на сто от избирателите без гимназиално образование и 55 на сто от гласоподавателите с докторат. Хората с гимназиално образование и завършен колеж са предпочели Джордж Буш.

86 процента от избирателите на Буш отдават най-голямо значение на войната срещу тероризма, а 79 на сто - на моралните ценности, които президентът защитава. Приоритетите на избирателите на Кери са били съвсем други - 80 на сто от тях смятат за приоритет икономиката и работните места, 78 процента - здравеопазването, 75 процента - образованието.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?