Буш: Ще изпълним мисията си в Ирак

Съединените щати и Великобритания няма да се изтеглят от Ирак, независимо от продължаващите нападения срещу техните войски в страната.

Това посочи в реч пред военни президентът Джордж Буш, след като шест американски войници бяха ранени при отделни нападения в иракската столица Багдад.

Британският външен министър Джак Стро заяви, че инцидентите са засилили решимостта на Лондон и Вашингтон да изкоренят остатъците от режима на Саддам Хюсеин.

Стро замина на посещение в южния иракски град Басра, ден след траурната церемония в памет на шестимата британски войници, убити в Ирак миналата седмица.

Най-малко 20 са американските войници са загинали от вражески огън в Ирак след официално обявения край на войната - 1 май т.г.

Високопоставени политици и от двете основни партии в САЩ притискат Белия дом да изясни характера на ангажимента, който Америка ще има по установяването на демокрация в Ирак.

Натискът се появи, след като новите социологически проучвания показват, че все по- малко американци са убедени в успеха на иракската кампания, отбелязва кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон.

Според последното проучване, проведено от Ю Ес Ей Тудей, Си Ен Ен и Галъп, 56% от анкетираните смятат, че нещата се развиват добре за американските сили в Ирак. Преди месец техният процент беше 70, а през втората седмица на май - 86.

В речта си президентът Буш подчерта, че американското присъствие в Ирак е дългосрочно начинание и армейските части няма да напуснат страната, докато свободата не бъде утвърдена.

Преди това той каза, че 230 -те хиляди американски войници няма да стоят в Ирак и момент по-дълго, отколкото това е необходимо.

"Ние оценяваме тяхната служба при трудните условия и тяхната воля да се борят за американската сигурност и свободата на Ирак", изтъкна Буш.

"Като върховен главнокомнадващ, аз ги уверявам, че ние ще продължим настъплението срещу врага. И всички, които атакуват нашите войски, ще срещнат пряка и решителна сила", каза още той.

По думите му, някои групи смятат, че са намерили начин да принудят Америка да напусне Ирак преди установяването на свободата там.

Но те няма да успеят, каза Буш, защото освобождаваме Ирак, както сме обещали и Америка ще помогне за създаването на представително правителство, отново както е обещала.

Посещавайки Басра, която е под британски военен контрол, британският външен министър заяви, че американците имат по-трудна за контрол зона около Багдад.

Столицата беше център на режима на Саддам и сега очевидно е взета на прицел от остатъците на неговата партия Баас.

Издирването на оръжия за масово унищожение - главната причина, поради която започна войната в Ирак - ще продължи, каза Стро.

Главният американски администратор в Ирак Пол Бремър отхвърли твърденията, че последните атаки срещу окупационните сили са предварително планиран и нарастващ отговор от страна на сваления режим.

Макар да изглеждат координирани, няма никакви доказателства, че тези нападения са част от централно-контролирана кампания, каза той.

Твърденията, че американските сили са изправени пред организиран бунт бяха отхвърлени и от американския военен министър Доналд Ръмсфелд, който не смята, че САЩ затъват във виетнамския тип партизанска война.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?