Буш ще предложи увеличение на средствата за вътрешната сигурност

Вземайки под внимание особено важният за американците и вероятно за преизбирането му въпрос, президентът Джордж Буш ще предложи в бюджета за 2005 г. увеличаване на средствата за вътрешната сигурност с около 9 процента. Това съобщиха източници от американския Конгрес, цитирани от Ройтерс.

От Белия дом отказаха да коментират информацията. Очаква се Буш да обяви проектобюджета за финансовата 2005 г. на 5 февруари. Общата стойност на бюджета ще бъде 2,3 трилиона долара.

Според същите източници президентът ще предложи близо двойно увеличаване на помощта за Афганистан, която ще достигне около 1 милиард долара.

Буш ще предложи също петгодишно увеличение с 1 милиард долара на бюджета за НАСА, който в момента е около 15 милиарда долара. Увеличението се обяснява с новата инициатива за изпращане на американски космически кораби на Луната и на Марс, отбелязва Ройтерс.

По настояване на републиканците за овладяване на рекордния федерален бюджетен дефицит, Буш ще ограничи увеличаването на бюджета за другите правителствени програми до 4 процента, твърдят източници от Белия дом. Тази финансова година бюджетният дефицит може да достигне 500 милиарда долара, коментира Ройтерс.

С увеличението от 9 на сто, средствата за вътрешната сигурност ще достигнат близо 45 милиарда долара за финансовата 2005 г. Очаква се също Буш да предложи в бюджета да бъдат предвидени 2,7 милиарда долара за борба срещу СПИН.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?