Буш ще сезира Върховния съд за расовите квоти в университетите

Американският президент Джордж Буш осъди привилегиите, предоставяни на чернокожи младежи в университетите и обяви, че смята да оспори пред Върховния съд на САЩ решение на Мичиганския университет за въвеждане на расови квоти при приемането на студенти.

Според ръководството на университета тези квоти изравнявали възможностите на младежите от латиноамерикански и афроамерикански семейства с тези на белите им връстници.

"Подкрепям твърдо расовото разнообразие във висшето образование. Методите, използвани обаче от Мичиганския университет за постигане на тази важна цел, са изцяло неправилни", цитираха информационните агенции изявлението на Буш пред журналисти в Белия дом.

Върховният съд на САЩ беше сезиран от бели младежи, според които учебното заведение класирало преди тях чернокожи кандидат-студенти, макар да имали по-ниски оценки.

В изявлението си Буш призна, че в САЩ "съществуват расови предубеждения, от които страдат много граждани. Да се дава обаче предимство на студенти, само за това, че са представители на расови малцинства, е неконституционно", изтъкна президентът.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?