Буш ще свидетелства какво е знаел преди атаките от 11 септември

Американският президент Джордж Буш ще отговори на въпросите на комисията, разследваща обстоятелствата около терористичните нападения от 11 септември 2001 година. Новината беше обявена от Белия дом. Показанията ще бъдат дадени при закрити врати, но без каквитo и да било ограничения във времето, каза говорителят на Белия дом Скот Маклелън.

Решението Буш да даде показания представлява важен обрат в досегашното поведение на администрацията по отношение комисията, която разследва 11 септември. Първоначално Буш се противопоставяше на създаването на специализирания орган. След това той беше против удължаването срока на дейността на комисията с два месеца. Последствие Буш даде съгласието си, но когато стана въпрос да се яви самият той пред състава на комисията, започна да поставя условия - той настояваше да говори не повече от час. Във вторник стана ясно, че изявленията на Буш няма да бъдат ограничавани във времето.

Целта на комисията е да разбере дали президентът и неговият заместник Чейни са знаели каквото и да било за подготвяните атентати и дали са предприели адекватни стъпки за предотвратяването им. Скот Маклелън се опита да омаловажи новината, заявявайки, че отговорите на повечето от въпросите, които комисията иска да постави, вече са били дадени. Той обаче отново повтори, че Белия дом е готов да сътрудничи всячески на комисията, както е правил и досега.

Комисията искаше да изслуша при открити врата и президентския съветник по въпросите на националната сигурност Кондолийза Райс, но по съвет на юристите от Белия дом тя отказа. Райс даде показания при закрити врата само пред ръководството на комисията, както сега ще направят това и Буш и Чейни.

Според наблюдателите решението на президента да си сътрудничи с комисията по обстоятелствата около 11 септември са продиктувани от бързо спадащия му рейтинг и желанието му да компенсира това отстъпление, защитавайки образа си на истинския лидер в борбата срещу тероризма.

Последното проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на Вашингтон пост и ABC нюз показва, че доверието към Буш във някои възлови сфери е достигнало рекордно ниско равнище. Едва 46 процента от анкетираните одобряват действията му в Ирак, 39 на сто одобряват икономическата политика и само 30 на сто - бюджетния дефицит. Цялостното одобрение към президента е останало непроменено в сравнение с предходния месец - около 50 процента, което така или иначе е най-ниското от встъпването му в длъжност.

Изследването показва още, че ако изборите за президент бяха сега, Буш и кандидатът на демократите Джон Кери биха получили приблизително еднакъв процент гласове. Същевременно обаче Кери води пред Буш по редица въпроси, в това число и по въпросите на икономиката, образованието и здравеопазването. Единственият пункт, по който настоящият президент е пред Кери, е войната срещу тероризма.

Разбира се, от резултатите на това и други подобни проучвания е все още твърде рано да се правят прогнози за изхода от президентската надпревара през ноември. Същинската кампания тепърва набира скорост. През последните два-три месеца на ход бяха демократите, които водеха активна кампания за президентската номинация, докато Буш запазваше мълчание и отнасяше негативите от атаките на неговите опоненти. Настоящият президент обаче тепърва ще се включва активно в надпреварата, която според наблюдателите ще бъде изключително ожесточена, на моменти - дори мръсна, с много удари под пояса от страна и на двата лагера.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма