Буш смята войната в Ирак за "победа"

Буш смята войната в Ирак за "победа"

В реч по повод петата годишнина от войната в Ирак президентът на САЩ Джордж Буш заяви в сряда, че решението за започване на военни действия е било правилно и не съжалява за него "въпреки високата човешка и материална цена".

В слово, произнесено в Пентагона, Буш каза, че "махането на Саддам Хюсеин от власт е било правилно решение".

Той също така подчерта, че последното увеличаване на американските войски в Ирак е донесло "голяма стратегическа победа в общата борбата срещу тероризма".

Буш отхвърли "преувеличените оценки" за високата цена на войната в Ирак, която в момента е силно критикувана от американското обществено мнение.

"Никой не би спорил, че войната имаше висока цена в човешки живот и в пари, но тази цена е оправдана, ако вземем предвид колко би струвала една стратегическа победа на враговете ни в Ирак", каза президентът.Той призова уморените от войната американци да проявят търпение и изтъкна, че в Ирак е постигнат напредък по отношение на сигурността. Той заяви, че оттегляне сега би насърчило Ал Каида и Иран.

Буш каза, че борбата срещу ислямските въоръжени бунтовници в Ирак е помогнала да се предотвратят атаки по американски цели.

"Терористи, които убиват невинни по улиците на Багдад, искат да убиват невинни хора и по улиците на американски градове", поясни той.

"Като побеждаваме тези врагове в Ирак, вероятността да се изправим лице в лице с тях тук, у дома, е по-малка", смята Буш.

Той обърна внимание и на все по-голямото сътрудничество с иракските сунити в борбата срещу Ал Каида. "В Ирак", каза той, "ние сме свидетели на първия широкомащабен арабски бунт срещу Осама бин Ладен. И значимостта на това развитие не може да бъде пренебрегната."

Оповестено неотдавна проучване на общественото мнение от в. "Вашингтон пост" и телевизия ЕйБиСи сочи, че според близо две трети от американците не си е струвало да се води войната в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Когато резултатът от допитването му бил съобщен, вицепрезидентът Дик Чейни, който е на посещение в Оман, отговорил: "Е, и?"

"Не мисля, че може да се отклоняваме от курса заради промените в общественото мнение", добавил Чейни.

Войната в Ирак струва досега на САЩ над 500 милиарда долара. Десетки хиляди иракчани са убити, а милиони са изселени. Убити са близо 4000 американски войници, както и 175 британски и 134 войници от други страни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?